Diari La Veu del País Valencià
Localitzada una nova població de tortuga d’aigua ibèrica al Barranc del Carraixet

Redactaveu / València

Fins a aquest estiu, al Barranc de Carraixet es coneixia només una població de tortuga d’aigua ibèrica (Mauremys leprosa). Concretament la d’Olocau, on trobem tortugues d’aigua ibèriques en el naixement del barranc, en ple cor del Parc Natural de la Serra Calderona.

Ara, gràcies al treball dels voluntaris del Projecte Emys d’Acció Ecologista-Agró “també sabem que hi ha una segona població, que viu a l’ullal del Pont Sec”, una xicoteta zona humida que roman amb aigua durant pràcticament tot l’any i que es troba ubicada entre els termes municipals de Moncada i Foios.

Fins al moment, els voluntaris del Projecte Emys, amb la col·laboració de la Colla Ecologista de Massarrojos, el Col·lectiu Cultural Bòbila d’Alfara del Patriarca i l’Associació Cultural Macarella de Bonrepòs i Mirambell, han localitzat en el Pont Sec del Carraixet tres mascles i una femella de Mauremys leprosa.

Aquesta espècie autòctona amenaçada es troba protegida actualment pel Conveni de Berna, la Directiva d’Hàbitats de la Unió Europea i el Llistat d’Espècies Silvestres en Règim de Protecció Especial (LESRPE) de l’Estat espanyol. Al País Valencià, a més a més, la tortuga d’aigua ibèrica és una espècie catalogada com a prioritària per la Conselleria d’Infraestructures, Territori i Medi Ambient.

Durant el seguiment de la població de tortugues del Pont Sec, els voluntaris del Projecte Emys també han capturat un exemplar de Trachemys scripta, més coneguda com tortuga de florida, que va ser traslladat al Centre de Recuperació de Fauna La Granja del Saler. Aquesta espècie exòtica invasora i originària d’Amèrica representa un dels majors perills per a la conservació de les nostres tortugues autòctones, juntament amb la urbanització i fragmentació del territori i la contaminació i degradació dels nostres ecosistemes aquàtics.

Més informació en Acció Ecologista-Agró.

Comparteix

Icona de pantalla completa