Diari La Veu del País Valencià
Taronges sense lluentor enganyosa
eldiario.es / Isaac Altable

L’estat espanyol és el cinquè productor mundial de taronges del món (i, per descomptat, el primer d’Europa). Però és que cal ponderar quins són els estats que van per davant quant a nombres per a comprendre l’extensió dels camps de taronges: Brasil, EUA o Xina. L’estat espanyol conrea quasi cinc milions de tones a l’any. Encara que semble un tòpic, València és la potència agrícola d’aquest cultiu amb 182.000 Ha, prop del 60% del total de tot l’Estat. Aquest volum de negoci demanda altes productivitats, cadenes fortes i ràpides de distribució… un negoci apetitós encara que, de vegades, és el sabor de les pròpies fruites el que es va diluint entre tanta macrocifra.

Justament a València, a la comarca de la Safor, un grup d’agricultors s’han proposat revaloritzar la taronja en el més ampli sentit de la paraula: Eco Naranjas La Safor és “la idea d’una petita família, dedicada tradicionalment al cultiu de la taronja, que ha volgut eixir dels sistemes de comercialització normals -sense intermediaris ni grans signatures- i que ha apostat sobretot pel respecte a la naturalesa i la qualitat alimentària”, expliquen. Les taronges són un producte la biologia del qual fa que no maduren una vegada fora de l’arbre. Pot alterar-se el seu aspecte exterior, fer-ho passar per més saludable però a l’interior, els gallons no milloren si ja s’ha recol·lectat. “Estàvem cansats de veure a supermercats taronges blanetes amb estranys gusts i amb una lluentor exuberant”, relaten aquests ecoagricultors.

Per a allunyar mites i falses creences, Eco Naranjas assegura que la taronja ecològica “no és una taronja bruta, que en la pell es troben adherits tot tipus de paràsits, que tenen calibres minúsculs i que en menjar-la ens deixa una bola de fibra que no es pot engolir. Açò és propi de fruits d’arbres salvatges o que no han rebut cap tipus de cura”. Més aviat al contrari, aposten per un producte “net” i recol·lectat al punt de maduració que “fa innecessari el tractament post-recol·lecta”, analitzen. Els fruits duren entre dues i tres setmanes sense refrigeració. En aquesta empresa es comprometen a presentar un 100% de la seua collita amb un 0% de plaguicides.

En aquesta finca de 15 fanecades (1.25 hectàrees, 12.500 m2) es generen varietats navelina, una taronja que “es reconeix fàcilment per la presència del melic en la part oposada al mugró. De qualitat excel·lent, a voltes amb grandària excessiva i molt dolces” i València late que dóna “una quantitat de suc que arriba al 63% del pes total, sent molt aromàtic i sabor lleugerament àcid”, destaquen. La superfície de l’explotació és “prou xicoteta per a poder ser treballada per una o dues persones de forma totalment artesanal i ecològica, i per tant sense la necessitat que el cultiu haja de ser tractat d’una manera industrial. El treballador també és propietari”.

Després, un sistema de transport urgent porta les caixes (de cartró reciclat) al domicili del client. Es comprometen a recol·lectar els fruits el dia de l’enviament perquè estiguen en la seua saó. Per açò les seues temporades van de desembre a juny. La producció es dissenya cada any per a atendre les inestabilitats de cada període. Una aposta decidida per l’agricultura ecològica de cítrics que troba iniciatives similars en altres horts…només cal buscar-les!

Comparteix

Icona de pantalla completa