Diari La Veu del País Valencià
El PP de l’Alcúdia en contra de criticar les retallades en educació
L’Ajuntament de l’Alcúdia ha aprovat en aquesta legislatura nombroses mocions sobre les retallades i les mancances en l’educació pública. En el plenari celebrat ahir, 21 de febrer, se’n aprovaren dues més, sense el recolzament del Grup Popular.

La primera moció que es va votar va ser una Moció del Grup Socialista exigint a la Generalitat el manteniment de les unitats escolars en valencià, que es va aprovar amb els vots a favor dels regidors del Grup Socialista i dels de Compromís per l’Alcúdia i els vots en contra del Grup Popular

Segons l’informe d’Escola Valenciana, un total de 151 unitats d’ensenyament públic en valencià s’extingiran el proper curs i, conseqüentment, la nostra llengua es veurà relegada a un segon lloc donant prioritat al castellà. El portaveu del grup Socialista a l’Ajuntament, Josep Lluís Millo expressà en el seu argumentari que “és ara més que mai amb la desaparició de RTVV, l’única televisió pública que utilitzava el valencià, que s’ha d’augmentar necessàriament la promoció de la nostra llengua, ja que si seguim amb aquesta política de desprestigi s’impulsarà a la seua mort”.

A la Ribera Alta, explicà, perillen un total de 4 unitats en valencià que afecten als municipis d’Algemesí, Benifaió, Sant Joanet i Villanueva de Castellón. És per això que el grup local socialista proposa demanar explicacions a la Conselleria d’Educació, Cultura i Esports, exigir-li que no elimine aquestes unitats educatives en valencià i que augmente la oferta d’ensenyament en la nostra llengua.

La portaveu del Grup Popular, Oreto Segura, afirmà en el seu torn de paraula, que el seu grup votava en contra, entre altres coses perquè “al poble de l’Alcúdia no li afectava la desaparició d’unitats”.

Tot seguit, es votà la Moció del grup Compromís sobre les ajudes per als llibres de text i la seua renúncia per part de la Conselleria d’Educació, què
va ser aprovada, amb el vot a favor del Grup Socialista i Compromís i l’abstenció del Grup Popular.

La Conselleria d’Educació, Cultura i Esport, en el començament d’aquest curs de 2013-2014, ha abandonat el sistema de gratuïtat de llibres de text a través del bonollibre que va introduir a partir del curs 2007-08. Els números són molt aclaridors : si en el curs 2011-12 la Generalitat va destinar 42’4 milions d’euros als llibres de text, el curs següent van ser 28,5 i en l’actual, 2013-14 es redueixen a poc més de 7.

En setembre passat la Conselleria, que encara no ha pagat les ajudes del curs passat, anuncia que no convocarà ajudes per a la adquisició de llibres de text i material didàctic i informàtic de l’alumnat per a cap etapa educativa. Aquest fet és molt greu perquè suposa la renuncia de l’Administració Pública Valenciana a qualsevol programa d’ajudes per als llibres de text, ni tan sols a les famílies més necessitades.

Això contrasta amb l’actuació de l’Ajuntament de l’Alcúdia , que destina des de fa molts anys una important partida del seu pressupost a ajudes a llibres de text i material escolar, que ha vingut a pal·liar la deixadesa de la Conselleria d’Educació. Una partida que per al curs vinent s’ha incrementat notablement per tal d’aconseguir la gratuïtat total dels llibres de text per a tots els alumnes dels col·legis de primària del poble.

“Em resulta increïble que el partit popular no vote a favor d’aquestes dues mocions, sembla que tenen dues vares de medir- afirma l’Alcalde, Robert Martínez- en el seu dia ens va felicitar per la iniciativa de la gratuïtat dels llibres, i ara sembla que el que aplaudeixen a nivell de poble no val a nivell de Generalitat.” També li ha semblat estrany al primer edil l’argument de que la disminució d’unitats en valencià és un problema que no afecta a l’Alcúdia “ens acabarà afectant, d’això no hi ha cap dubte, si les ratios pugen, sempre hi ha dos resultats, un, la qualitat de l’educació baixa degut a la quantitat d’alumnes per aula,; i dos, el nombre d’aules disminueix.”

Comparteix

Icona de pantalla completa