Diari La Veu del País Valencià
Ciutadans de 60 països participaran el 28 d’agost en la Tomatina de Bunyol
EFE / Bunyol

Ciutadans de 60 països, la majoria d’Austràlia, Japó i Gran Bretanya, a més de l’Estat espanyol, amb edats entre 18 i 30 anys, participaran el pròxim 28 d’agost en la festa de la Tomatina de Bunyol, a la qual enguany solament accediran els que hagen abonat 10 euros i els veïns de la localitat.

L’Ajuntament de Bunyol ha invertit al voltant de 140.000 euros en la festa i en seguretat, ja que compta amb un dispositiu de més de 400 agents de Protecció Civil, Policia Local, Guàrdia Civil i seguretat privada i un pla d’emergència que inclou un hospital de campanya i dos helicòpters.

Encara que enguany s’ha reduït a 20.000 els participants en la festa, en una zona tancada a la qual hauran d’accedir amb una polsera facilitada per l’organització, el Consistori calcula que fins al municipi es desplaçaran unes altres 10.000 persones sense entrada i amb les quals es tindrà “tolerància zero”.

El tinent d’alcalde i regidor responsable de les festes de Bunyol, Rafael Pérez, ha manifestat en una roda de premsa a València que la festa tindrà enguany “major seguretat i més qualitat”.

Pérez ha convidat els assistents a “divertir-se i desinhibir-se però amb respecte” i ha explicat que han engegat una campanya especial, amb la col·locació de cartells durant tot el recorregut de la Tomatina, “pel respecte a la dona i contra la xenofòbia i l’homofòbia”.

L’organització va posar a la venda 15.000 entrades de 10 euros -9.800 a través de 20 agències i turoperadors i la resta de lliure disposició- que han sigut venudes per tot el món, la majoria a Austràlia, d’on procedeix el 19,19% dels participants; Japó, amb el 17,94% d’entrades venudes; o Gran Bretanya, d’on arribarà l’11,20% d’assistents.

El 7,83% de les entrades han sigut venudes a espanyols i el 7,46% a nord-americans, mentre que en l’Índia, Nova Zelanda o Canadà s’han adquirit un 4%, i s’ha venut entrades en països com Bolívia, Algèria, Cuba, Illes Fiji o Illes Verges.

Un 60% dels assistents a la Tomatina té entre 18 i 30 anys, i la persona de major edat que ha adquirit una entrada té 82 anys.

De les 5.000 entrades gratuïtes reservades per als veïns de Bunyol, amb l’objectiu que la festa “torne de nou al poble”, ja s’han retirat al voltant de 1.900.

L’alcalde de Bunyol, Joaquín Masmano, ha destacat que davant la “festa de masses” en la qual s’estava convertint la Tomatina en els últims anys, fet que era “molt temerari”, enguany s’ha decidit fitar l’aforament per motius de seguretat.

Masmano ha explicat que també s’han decidit a vendre entrades, una decisió “que ningú s’atrevia a adoptar”, per a “mantenir el nivell de credibilitat” de la festa, ja que hi havia gent que es desplaçava milers de quilòmetres fins a Bunyol “i després no podia tocar ni una sola tomaca”.

L’Ajuntament espera superar els 300.000 euros d’impacte econòmic que va suposar per a la població la Tomatina del passat any, ja que el fet d’haver de pagar una entrada per a participar “canvia el nivell” dels participants.

Bunyol ha habilitat una zona d’aparcament i una d’acampada, que estarà oberta des d’aquest divendres i durant una setmana, perquè les persones que acudeixen a la població no dormen al carrer.

Comparteix

Icona de pantalla completa