Diari La Veu del País Valencià
Bunyol ultima la primera Tomatina de pagament
EFE / Bunyol

Bunyol ultima els preparatius per a celebrar la seua internacional famosa festa de la Tomatina, en la qual enguany per primera vegada es cobra entrada amb la finalitat de reduir a 20.000 les persones que es llançaran 130.000 quilos de tomaques en aquesta peculiar batalla.

Amb aquest nou finançament del festeig, Bunyol ha apostat per la seguretat, ja que ha reduït la xifra de 50.000 persones que es donaven cita anualment. Ha tret a la venda 15.000 entrades, a un preu de 10 euros, que s’han esgotat, i ha reservat 5.000 més gratuïtes per als veïns.

Aquesta reducció de l’aforament, segons ha assenyalat el regidor responsable de festes, Rafael Pérez, fa que siga una “incògnita” els beneficis que generarà aquesta festa i que altres anys han rondat els 300.000 euros.

Amb la tomaca com a única munició, la batalla arrancarà el pròxim dia 28 -sempre se celebra l’últim dimecres d’agost- a les 11 hores amb participants abillats amb el seu habitual ‘uniforme’ de samarreta blanca i pantalons curts, o disfressats.

Durant els seixanta minuts que dura la contesa, cinc camions grans i un de xicotet recorreran amb prou feines els 400 metres del trajecte pels carrers del municipi repartint 130.000 quilos de tomaca, provinent un any més d’una cooperativa de La Llosa i que suposen 10.000 quilos més que en anys previs i un rècord fins ara.

A vuit dies de l’inici d’aquesta singular guerra a ‘tomacà neta’ de tots contra tots, els veïns de Bunyol han retirat unes 1.900 de les 5.000 entrades que hi havia a la seua disposició i segons el regidor, encara “dubten” si posar a la venda les restants.

“De les 15.000 entrades venudes, entre 8.000 i 10.000 s’han venut a través de turoperadors, mentre que la resta han sigut de venda directa a través de la pàgina web”, ha informat Pérez.

Mitjans de comunicació de tot el món

Els responsables municipals confien que, malgrat la novetat de cobrar per participar, serà un èxit i Bunyol es convertirà en epicentre mediàtic i escenari d’una divertida contesa, amb 89 mitjans de comunicació que han sol·licitat acreditació i participants vinguts de tot el món.

Enguany, segons Pérez, la televisió pública de Corea del Sud realitza un especial de cinc dies en la localitat i una altra de Japó un programa en el qual mostra les 24 hores de seguiment al regidor durant un dia d’organització de la Tomatina.

Pérez ha destacat que l’interés que ha demostrat Corea es veurà també reflectit en l’agermanament que se celebrarà la vespra de la Tomatina entre Bunyol i la localitat coreana de Boreyoung, d’uns 600.000 habitants.

Al costat de multitud de mitjans de comunicació espanyols, també hi haurà representants acreditats d’Austràlia, Nova Zelanda i Canadà.

Entre les novetats per a incrementar la parafernàlia d’aquest festeig, que va sorgir com una broma en 1945 i s’ha consolidat fins a convertir-se fa més d’una dècada en festa d’Interès Turístic Internacional, enguany l’organització ha fet realitat una idea que li rondava des de fa anys: una Tomatina infantil.

Dissabte que ve, a partir de les 11 hores i durant dues hores, els més xicotets podran participar en diferents activitats i jocs tradicionals abans d’emular als seus majors llançant-se tomaques pels carrers del poble, sota l’atenta mirada de diversos monitors.

Comparteix

Icona de pantalla completa