Diari La Veu del País Valencià
Alcoi – La Generalitat ja deu a Benestar Social l’equivalent al pressupost de 2013 de la Regidoria
L’any 2013 deixa un important increment de les ajudes atorgades des del departament

El balanç anual de la gestió del Departament de Benestar Social de l’Ajuntament d’Alcoi ofereix una clara mostra de com està afectant la crisi econòmica a la ciutadania, amb un important increment de les ajudes que s’han atorgat per a manutenció, lloguer, llum i aigua, i altres accions extraordinàries. El Departament ha realitzat un esforç econòmic i professional sense precedents, per tal d’arribar a les persones que estan patint les pitjors conseqüències de la crisi, una gestió que precisament contrasta amb els retards en els pagaments per part de la Generalitat Valenciana, que ja acumula un deute igual al pressupost total de la Regidoria.

Benestar Social ha atorgat ajudes a un total de 900 famílies l’any 2013, el que suposa un increment del 42% respecte l’any anterior (632 ajudes). Això es tradueix en una despesa d’aproximadament 470.000 euros, el que suposa un augment del 67% respecte el 2012; en aquest sentit, la regidora de Benestar Social Aroa Mira subratlla que “en un principi el pressupost previst per a la Regidoria era de 350.000 euros. Però per a donar cobertura a la demanda el Govern ha hagut de fer un esforç pressupostari molt important, ampliant en 120.000 euros la quantia inicial”.

Respecte a la distribució dels recursos, les ajudes a manutenció són les que més volum de recursos han necessitat: un total de 278.955 euros, el que suposa un increment del 89% respecte al 2012. Les ajudes per a lloguer de l’habitatge són de 72.850 euros, sent l’ajuda que més s’ha incrementat. Aroa Mira indica que “gràcies a un ajust pressupostari des de la Regidoria de Patrimoni hem pogut donar resposta amb ajuda directa al lloguer, ja que l’increment ha estat respecte a l’any passat d’un 101%. Per al Govern local és prioritari que cap família es quede al carrer, per això seguirem fent els esforços necessaris per a que tothom a Alcoi puga tindre una vivenda digna”.

Les ajudes per a llum i aigua han augmentat un 63% respecte l’any anterior, amb una quantia total de 33.892 euros. I, finalment, les ajudes extraordinàries s’han incrementat en un 70%, arribant a 80.270 euros. Aquestes ajudes van destinades a necessitats puntuals dels usuaris com ara unes ulleres, alguna pròtesi, adquisició de material escolar, un trasllat…

Des de la Regidoria s’ha assenyalat que dins les dades de 2013 cal destacar que un total d’onze usuaris dels serveis que ofereix Benestar Social s’han incorporat al taller d’ocupació que s’està portant a terme a l’antic col·legi de Cervantes.
A l’hora de fer balanç, la regidora de Benestar Social ha tornat a agrair i enaltir l’activitat de les associacions alcoianes que treballen en aquest camp: “Sense el recolzament d’entitats com Càritas, Creu Roja o Ashproal, entre moltes altres estem ben segurs que la situació seria una altra. Hem d’agrair enormement la tasca que fan les persones que integren aquestes associacions, perquè hui per hui són absolutament bàsiques dins la feina en l’àrea del benestar social d’Alcoi”.

El deute de Conselleria augmenta

En l’altre extrem es troba la posició del govern autonòmic, ja que des de Conselleria de Benestar Social no només s’ha retallat progressivament l’aportació anual, sinó que a més no es fan efectives les quantitats acordades i l’Ajuntament es veu obligat a aportar més recursos per cobrir aquests retards. És el cas de la Renda Garantida de Ciutadania, una prestació concedida a 143 famílies i amb una quantia anual de 307.389 euros que corre a càrrec de la Conselleria, i que l’Ajuntament, com a entitat col·laboradora, ha hagut d’avançar als seus usuaris perquè la Generalitat deu tot l’any 2013. Tal i com explica la regidora Aroa Mira, “si sumem les quantitats que la Generalitat ens deu per aquesta Renda de 2013 i les que encara no ens han pagat de 2012, el total és de més de 450.000 euros. És quasi el pressupost de la Regidoria per a tot un any”. Mira subratlla, a més, que “mentre l’Ajuntament any rere any augmenta el pressupost per a ajudes de primera necessitat, el que fa la Conselleria és reduir les subvencions. De 2011 a l’actualitat, en el període en què precisament s’han disparat les necessitats de la gent, la Generalitat ens ha reduït la seua aportació en un 45%”. La regidora indica a més que aquesta tendència es repeteix en altres serveis que depenen de Conselleria, com el Servei Municipal de Dependència SMAD, el Servei d’Atenció a la Família i la Infància SEAFI, o la Unitat de Prevenció de Conductes Addictives UPC: “I tot això, sense comptar el retard que acumula al Centre de Malalts Mentals, on el problema que existeix per a que no acaben les obres és molt concret: la Generalitat no paga al constructor”.

Comparteix

Icona de pantalla completa