El Campanar de La Vila, protagonista de la presentació de càrrecs festers d’Ontinyent

Un espectacle de música, dansa i poesia destaca el segon campanar més alt de l'Estat espanyol com a símbol de la ciutat
20 agost 2013 01:00h
RedactaVeu / Ontinyent

El Campanar de Santa Maria o Campanar de La Vila d’Ontinyent, que presideix any rere any l’acte de presentació de càrrecs festers de la ciutat, enguany es convertia també en el seu protagonista. Un espectacle de música, dansa i poesia, ressaltava diumenge aquest campanar construït al segle XVII com a principal símbol de la ciutat i espectador privilegiat de la seua història, mentre la segona torre de campanes més alta de l'Estat (després de la Giralda) s’enllumenava progressivament.

Amb una Plaça Major vestida de gala per a l’ocasió, la vetllada, que va comptar amb la presència de l’alcalde d’Ontinyent, Jorge Rodríguez, i una àmplia representació de regidors del consistori ontinyentí, va començar amb una salutació del President de la Societat de Festers, Toni Morales, qui va donar pas a un espectacle que va tenir com a fil conductor una composició musical realitzada per Daniel Rengel Salvador, interpretada per la Banda Simfónica Tot per la Música, amb la dansa de 10 ballarines del Centre de Dansa Òpera i els textos i locució de Juan Antonio Alcaraz.
 

L’espectacle es va dividir en tres parts, “presentació”, “poble” i “festa”, al qual el mateix campanar, que enguany fa 330 anys que es va decidir construir per substituir el seu predecessor en ruïnes, feia un repàs per episodis històrics, recordava la figura d’ontinyentins destacats i finalment es presentava com a testimoni d’excepció de les festes. Després d’aquest espectacular inici, es va obrir un segon acte que va incloure la presentació dels càrrecs de les festes de Moros i Cristians d’enguany, encapçalats pel Capità Cristià Sergio Pla (comparsa Gusmans) i la Capitana Mora Tudi Guillem (comparsa Chanos), a més dels banderers, ambaixadors, i tots i cadascuns dels 24 primers trons de les comparses.
 

Finalment, José Pla Barber era l’encarregat de presentar el pregoner de les festes d’enguany, Jesús Bordera Revert, qui posava de relleu com es pot gaudir la festa de Moros i Cristians amb els cinc sentits amb un llenguatge pla però ple de contingut “en valencià, la llengua amb la que he estimat, he criat els meus fills i m’han educat”. Amb un discurs dividit per breus pauses musicals, Bordera recordava les seues pròpies vivències com a fester, destacava els valors que comporta la festa i la seua importància, i també feia referències tant als càrrecs d’enguany com al Campanar de Santa María, “el símbol d’Ontinyent, que quan el perc de vista alguna cosa em falta”. Tot amb un discurs articulat a través de com la vista, l’oïda, el gust, l’olfacte i el tacte ens fan percebre una festa “generadora d’unió i amistat”.

next