La Banca Ètica es presenta a Benidorm

19 octubre 2014 01:00h
La Banca Ètica es presenta a Benidorm com una alternativa socialment responsable
 
El catedràtic d'Administració i Direcció d'Empreses de la Universitat de València i director de l'Institut Interuniversitari d'Economia Social i Cooperativa, Joan Ramon Sanchis Palacio ha presentat este divendres, al centre social de la Torreta de Benidorm, un estudi sobre la desastrosa gestió de la banca, un dels factors determinants de la crisi econòmica, amb el llibre ‘La Banca que necesitamos’. A la xarrada organitzada per Compromís per Benidorm, l’autor ha proposat com a alternativa la banca ètica, una banca socialment compromesa que considera els ciutadans com a indiscutibles destinataris.
 
Sanchis, davant d’uns trenta assistents, ha analitzat la banca que teníem abans de la crisi, la banca que ha causat la crisi, la banca que ens impedeix eixir de la crisi i l'existència d'una banca alternativa -la banca ètica- per a aconseguir una economia sanejada i una societat justa.
 
L'actual crisi econòmica ha vingut determinada, en bona part, per la deficient gestió de les entitats bancàries, que han hagut de ser rescatades per un total de 41.300 milions d’euros i que a més han sigut sanejades per l’Estat amb una inversió de 107.913 milions d’euros entre 2009 i 2012, segons dades del Tribunal de Comptes. Sanchis, critica aquestes mesures que s'estan adoptant davant la crisi econòmica i el paper que està exercint la banca ja que han provocat la reducció d’entitats, oficines i personal bancari, l’eliminació de les caixes i cooperatives de crèdit, la creació d’un oligopoli bancari i que el crèdit no fluïsca.
 
També ha criticat les males pràctiques d’alguns bancs que van posar en marxa les preferents, que van afectar a un milió de persones, o els desnonaments, que afecten a 500.000 famílies, gestió i propostes de solució de la qual ha volgut agrair a la PAH.
 
Davant d’aquesta situació, Sanchis defensa la banca ètica perquè, a diferència de la banca tradicional, treballa informant amb total transparència de les inversions que realitza i inverteix en projectes socials, culturals o mediambientals. A més, segons ha afirmat, la taxa de morositat és inferior que a la banca tradicional.
 
En el torn de preguntes, s’ha proclamat defensor de les cooperatives de crèdit i ha destacat que Compromís ha proposat la creació d’una banca pública valenciana a partir del sanejament de l’Institut Valencià de Finances. Per altra part, s’ha mostrat partidari de la quitació del deute il·legítim i d’haver deixat caure en el seu moment alguns bancs a causa de la seua mala gestió.
 
Cal destacar que l’autor del llibre, Joan Ramon Sanchis, és també un dels màxims impulsors del manifest en favor de la continuïtat de les cooperatives de crèdit i caixes rurals de la Comunitat Valenciana (http://www.manifiestocajasruralesvalencianas.org), que contribuirien a la recuperació de l’economia productiva valenciana.
 
Des de Compromís volem agrair-li especialment la seua participació en esta conferència, així com donar les gràcies a la llibreria Ulises que ha facilitat els exemplars del llibre en este acte i als assistents, alguns dels quals eren membres d’altres partits polítics.

Compromís per Benidorm


photo
 
next