Compromís per Alzira diu que la CHX té responsabilitat en la proliferació de la mosca negra

Acusen la Confederació de “desídia” i falta d’inversions en la neteja del llit del riu
17 agost 2013 01:00h
RedactaVeu / Alzira

Segons la premsa, la Regidoria d’Agricultura i Medi Ambient d’Alzira sol·licita una reunió urgent dels ajuntaments afectats amb les conselleries per a prendre mesures per a combatre la mosca negra i el mosquit tigre.

És cert que aquestos insectes porten mesos causant molèsties als ciutadans d’Alzira i la Ribera, ja que des d’abans de l’estiu, els corredors que utilitzen les pistes d’atletisme i cross, igual que les persones que corrien o passejaven per les zones verdes, ja suportaven aquests insectes, les picadures i els mossos dels quals són dolorosos i molt molests, requerint en molts casos acudir a les urgències hospitalàries per al tractament dels mateixos.

Però el que ens estranya, denuncien des de Compromís per Alzira, “és que el senyor Montalvà no haja anomenat a la Confederació Hidrogràfica del Xúquer, quan esta és responsable d´afavorir la proliferació de la mosca negra amb la seua desídia i falta d’inversions en la neteja del llit del riu Xúquer al seu pas per Alzira i, com a conseqüència d’això, tenim els marges del riu amb abundant vegetació (pareix una selva) i el llit colonitzat per plantes aquàtiques i subaquàtiques que són el medi ideal per a la reproducció de la mosca negra. Com així ha sigut”.

Pel que fa al tractament i eradicació de la mosca negra, “cal demanar des del nostre Ajuntament responsabilitats i solucions urgents a la Confederació Hidrogràfica del Xúquer com a responsables de crear un problema sanitari i que siguen ells els que assumisquen les despeses del tractament”.

Tant a Catalunya com a Aragó, explica la regidora de Compromís Adelaida Pau, “han patit en les riberes dels seus rius aquestes colonitzacions i tenen experiència en el tractament. Per la qual cosa cal utilitzar la seua experiència per a poder donar una solució efectiva i ràpida, a través dels insecticides biològics ja utilitzats per ells i la neteja del llit del riu, com portem anys demanant des de Compromís”.

Pel que fa al control del mosquit tigre, es considera important la col·laboració de la població per eliminar els llocs potencials de cria. Aquesta espècie necessita poca quantitat d'aigua per a desenvolupar el seu cicle reproductor, i això fa que trobe bones condicions per a la reproducció en espais urbanitzats i de l'àmbit (plats sota testos, pneumàtics, piscines buides, fonts ornamentals, etcètera). En el cas d’Alzira, tenim alguns llocs amb aigua estancada que hauríem de controlar, entre ells els solars de Tulell amb obres no acabades on hi ha aigua acumulada i en el llit del barranc de la Casella al seu pas pel pont de Xàtiva, més els recipients que hi ha en els solars abandonats, en els camps i en els marges del riu”.

next