Diari La Veu del País Valencià
La climatologia retarda 15 dies una campanya de l’arròs amb una producció similar a la de l’any passat
RedactaVeu / País Valencià

La Unió de Llauradors informa que la climatologia ha marcat l’actual campanya arrossera, la qual cosa ha provocat un retard d’entre 10 i 15 dies en el desenvolupament vegetatiu del cereal respecte a l’any anterior.

El creixement de la planta de l’arròs s’ha vist ralentit pels forts vents i temperatures més baixes del normal, durant el mes de juny, que han condicionat el desenvolupament de la campanya i han contribuït a un major cost de producció per a l’arrosser i, sobretot, en l’augment de l’ús del gasoil.

En aquest sentit, i a causa d’aquest retard, l’agricultor s’ha vist obligat a incrementar les despeses destinades a lluitar contra les males herbes (adventícies), ja que la birba es realitza manualment en les zones productores d’arròs valencianes per a reduir l’ús de plaguicides.

Pel que fa a la producció d’arròs esperada, queda condicionada a l’evolució de la climatologia al llarg de les pròximes setmanes i s’estima que estarà en nivells molt similars als obtinguts en la campanya anterior, sempre que es done una disminució de la temperatura nocturna i uns dies de calor seca, amb poca humitat ambiental.

El sector arrosser estima que els treballs de sega estiguen en plenitud en totes les zones productores al voltant del 20 de setembre, cosa que podria comportar problemes en la sega per l’elevada probabilitat de pluges en el mes de setembre que complicaria greument aquesta tasca, que requereix d’una palla de l’arròs seca.

L’altre aspecte que preocupa al sector arrosser valencià continua sent el retard amb el qual la conselleria d’Agricultura paga les ajudes agroambientals als agricultors, que està provocant una pèrdua de la competitivitat dels productors valencians respecte als de la resta de l’Estat. Mentre en altres territoris, els arrossers vénen percebent amb regularitat aquestes ajudes ambientals, l’administració valenciana encara deu als valencians tota l’anualitat 2012 i part de la del 2011.

A açò se li uneixen els dubtes en el manteniment d’aquestes ajudes agroambientals per a l’any 2014, perquè la conselleria d’Agricultura haurà d’abonar-les amb càrrec a uns fons propis dels quals no disposa. En aquest sentit, Enric Bellido, responsable del sector de la Unió, afirma que “el pròxim any no pot quedar en blanc respecte a les ajudes agroambientals, perquè els arrossers valencians no ens podem permetre el luxe de deixar-les perdre ja que continuem realitzant els compromisos mediambientals demandats per a cobrar les ajudes, però sense tenir accés a aquestes compensacions”.

Comparteix

Icona de pantalla completa