Diari La Veu del País Valencià
La fiscalia ha d’actuar d’ofici en les Jonegades d’Algemesí
Verds Esquerra Ecologista insta la fiscalia a actuar d’ofici en les Jonegades d’Algemesí

L’organització ecologista integrada en Compromís assenyala que es podrien estar cometent delictes per maltractament animal i per permetre a menors assistir a un espectacle violent, que qualifiquen de “salvatge i cruel”.

Verds Esquerra Ecologista fa una crida a la Fiscalia perquè actue d’ofici per a atallar els possibles delictes que podrien estar cometent-se any rere any en les Jonegades de la localitat d’Algemesí, en la comarca de la Ribera Alta (València). Aquest espectacle de tortura animal, menys conegut que el tristament cèlebre ‘Toro de la Vega’ de Tordesillas, és encara més cruel que aquell, doncs les seues víctimes són entre vuit i deu vedelles, vaques de menys de dos anys d’edat, que són banderilleades durant molts minuts per espontanis, abans que aquests tracten també d’acabar amb la seua vida amb un estoc de grans dimensions. I tot davant l’atenta mirada de desenes de menors que assisteixen a “l’espectacle” sense cap limitació.

“La brutalitat del Toro de la Vega de Tordesillas es queda xicoteta al costat de les ‘Jonegades’ d’Algemesí. Ací no hi ha ni bou. A Algemesí el que es tortura i mata són cries de vaca, vedellets que ixen a la plaça a jugar i que acaben cosits a punyalades. Ací no hi ha ni banyes, ni el perill de resultar ferit, els “valents” que salten a torejar saben que tenen al davant poc més que uns gossets, que no corren cap risc”, descriu el portaveu de Verds Esquerra Ecologista, Julià Álvaro.

Per aquest motiu Verds insta a la fiscalia que investigue d’ofici per a determinar si, com sospiten, s’està cometent el delicte de tortura animal arreplegat en l’article 337 del Codi Penal. “Per a nosaltres la tortura és clara”, apunta Álvaro: “L’esdeveniment consisteix que un grup d’homes van clavant banderilles (arpons de més de sis centímetres) a un vedell, fent veure que són grans figures del toreig. Una li pot quedar clavada al coll, l’altra al llom, l’altra al cul o en una pota… I totes se sumen a les punxades que no aconsegueixen aguantar la banderilla. I per si açò fóra poc, quan es decideixen a matar l’animal, el sadisme es multiplica. Llavors intenten clavar l’estoc, una espasa de mig metre, i, com que no saben, pansa de tot. Si tenen molta por, igual li travessen la panxa. I la gent aplaudeix, i riu, i anima, i crida, i s’ho passa bé. Fins que l’animal, dessagnat-se, mor. A vegades, ha d’eixir un professional per rematar-lo de tan cruel com resulten els últims moments de la vaqueta”.

De la mateixa manera, i a la vista que es tracta d’un espectacle com a mínim sàdic, Verds Esquerra Ecologista del País Valencià sol·licita també la intervenció de la Fiscalia de Menors, doncs no sembla haver-hi cap control sobre l’accés de menors al recinte en el qual es produeixen aquests actes de barbàrie. “No hi ha valors a defendre, cap ni un. Es tracta d’un espectacle de la violència per la violència, una festa de la sang, de la tortura, de la burla del més dèbil fins a furtar-li la vida. Hi ha molta desmesura, molt d’alcohol i molt poc de trellat”, apunta Álvaro, que espera com la seua formació que la fiscalia actue d’ofici i les d’enguany siguen les últimes jonegades celebrades en una localitat que, podent presumir d’altres valors culturals, com La Muixeranga o les Festes de la Mare de Déu de la Salut, veu arrossegat pel fang el seu nom per aquests actes de barbàrie i els seus escassos defensors.

Compromís per Algemesí

photo

Comparteix

Icona de pantalla completa