Diari La Veu del País Valencià
La Biblioteca Nacional de Catalunya rep la correspondència de Joan Fuster
La Biblioteca Nacional de Catalunya ja disposa al seu fons de la versió digitalitzada de la sèrie Correspondència de l’Arxiu Joan Fuster Ortells. L’Espai Joan Fuster i l’Ajuntament de Sueca han complert així amb la voluntat de l’escriptor i assagista de Sueca, que va deixar en herència la sèrie a la institució catalana, i també amb el compromís adquirit amb la Biblioteca pel qual esta cedia la correspondència original perquè restara a la casa de Fuster, a canvi d’adquirir una còpia digitalitzada i catalogada per a la seua consulta i ús.

L’alcaldessa de Sueca, Raquel Tamarit; el regidor de Cultura, Vicent Baldoví; el director de l’Espai Joan Fuster, Francesc Pérez i Moragón i Brígida Alapont, del Centre de Documentació, s’han desplaçat este dimecres fins a Barcelona per lliurar personalment tot el material a la mateixa directora del centre, Eugènia Serra, qui va convidar a les autoritats municipals així com també al director de l’Espai, a signar al llibre d’honor.

La digitalització de la correspondència de Fuster ha estat una de les tasques més llargues i costoses en la missió de la conservació i difusió del llegat fusterià. Els treballs, que s’han desenvolupat de manera interrompuda per diferents causes administratives, van començar l’any 2012, sota la direcció de Joan Antoni Carrasquer i han finalitzat este mateix mes de març del 2017, amb Moragón al capdavant.

En total, el disc dur que s’ha lliurat a la Biblioteca Nacional de Catalunya conté 20.746 cartes en format PDF, TIFF i JPG. També conté la base de dades Acces dissenyada pel departament d’informàtica de l’Ajuntament de Sueca i el Centre de Documentació Joan Fuster, en la qual cada carta està catalogada, i cada fitxa catalogràfica està vinculada a la imatge en digital de l’epístola per agilitzar la recerca de la informació i facilitar la consulta.

Fuster va intercanviar cartes, targetes i telegrames amb molts amics, entre ells, alguns noms destacats com ara Manuel Sanchis Guarner, Carles Riba, Josep Pla o Vicent Andrés Estellés.

La correspondència respon a la part més gruixuda de l’arxiu de Fuster que guarda també, entre d’altres, 2.000 unitats de documentació personal i familiar, 2.500 d’obra de creació, 2.200 de documentació laboral, 100 documents sobre gestió de béns, 500 unitats de documentació gràfica, 20 objectes personals i 500 altres unitats vàries.

Comparteix

Icona de pantalla completa