Diari La Veu del País Valencià
Preveuen enguany una producció de 50.000 tones de ‘Raïm de Taula del Vinalopó’
EFE / Alacant

La producció del ‘Raïm de Taula del Vinalopó‘ ascendirà enguany a unes 50.000 tones, enfront de les 44.000 de la passada campanya, amb la inclusió en la Denominació d’Origen (D.O.) de quatre varietats noves d’aquesta fruita que se sumen a les ja clàssiques d’Aledo, Ideal i Rosetti.

Aquestes són les previsions del sector facilitades pel president del Consell Regulador de la D.O. de ‘Raïm de Taula del Vinalopó’, José Bernabeu, qui ha explicat que les noves varietats que contribuiran a augmentar la producció d’enguany respecte a l’anterior són tres de pell blanca (Donya María, Victoria i Dominga) i una quarta de pell negra (Xarxa Globe).

El ‘Raïm de Taula del Vinalopó’ es conrea a la comarca alacantina del Mitjà Vinalopó, que abasta set municipis: Asp, el Fondó dels Frares, el Fondó de les Neus, Montfort, Novelda, la Romana i Agost, situat aquest últim a la comarca de l’alacantí.

Segons Bernabeu, el microclima existent a la vall del riu Vinalopó, entre la serra i el mar, converteix aqueix enclavament en un lloc “privilegiat” per al creixement de les vinyes productores d’aquest emblemàtic fruit.

Durant la característica campanya de l’emborsat del raïm, que va començar en els últims dies de juny i s’ha perllongat fins a la setmana passada, s’han emprat vora 200 milions de borses per a protegir el raïm de les inclemències del temps.

Enguany, les condicions meteorològiques no han ocasionat cap contratemps en les collites, “a excepció d’una pedra que va caure el passat 27 de maig i del que es va recuperar la majoria de la producció”, ha indicat Bernabeu.

El pròxim mes de setembre donarà inici la recollida de la collita, un procés que durarà fins a finals d’any, quan aquest producte, únic a tot l’Estat espanyol se servisca en les taules de tot el país per a donar la benvinguda a l’any nou.

No obstant açò, el ‘Raïm de Taula’ no solament el poden gaudir els paladars de l’Estat espanyol, ja que és exportat a altres països de la Unió Europea i, des de fa dos o tres anys, a països de l’Est, especialment a Rússia, i del Magrib”, ha assenyalat Bernabeu.

La importància soci-econòmica del ‘Raïm de Taula del Vinalopó’ es tradueix en l’actual campanya en la creació de “entre 10.000 i 11.000 llocs de treball durant els sis mesos que van des de l’emborsat fins a la recollida”, segons el president del citat Consell Regulador.

El raïm de taula en borses és una producció exclusiva del territori alacantí i el que la caracteritza pel que fa a altres productes de la mateixa espècie és la seua grandària, la seua coloració i la seua pell més fina.

La tècnica de l’emborsat la protegeix dels productes fitosanitaris i, retarda la maduració aproximadament un mes, una altra raó per la qual ix més saborosa, s’aconsegueix una fruita en èpoques de l’any on ja no hi ha en altres llocs.

Les set localitats alacantines abans citades són les úniques del món a produir aquests raïms. A començament de la seua maduració, al juliol, se seleccionen els millors xanglots i es cobreix cadascun amb una bossa de paper especial.

Segons fonts del sector, la tècnica de l’emborsat permet que el procés de maduració es realitze en el cep de la forma més natural fins a pràcticament el mateix moment del seu consum.

La varietat Ideal, de xanglot gran, grans de peculiar to groc i amb lleuger sabor a moscatell, té un procés de recol·lecció que culmina a primers de novembre, mentre que l’Aledo, més tardana i caracteritzada per produir un xanglot mitjà de gra blanc pàl·lid i sabor dolç neutre, pot estar emborsada més de quatre mesos i es consumeix a l’hivern.

Comparteix

Icona de pantalla completa