Diari La Veu del País Valencià
Reiterats casos de “tracte de favor” a Sedesa per part del Consell, segons el PSPV
RedactaVeu / València

Segons revelen els informes, en el mes de desembre de l’any 1998 la Conselleria d’Obres Públiques, Urbanisme i Transport va adjudicar mitjançant concurs a la UTE formada per l’empresa Sedesa i una altra del sector l’obra ‘conservació, reparació i adequació dels ferms en l’itinerari Castelló Nord’ per un import de 820.000.000 pessetes (el que equival a 4.928.299,26 euros).

En aquest cas, el contracte es va adjudicar pel mateix preu pel qual s’havia aprovat el projecte inicial, malgrat que s’havia proposat una rebaixa del 6,59% sobre el preu inicial. Al mateix temps, l’adjudicació va recaure sobre la UTE formada per Sedesa, a pesar que va ser una altra l’empresa que va obtenir una millor qualificació global. Per aquest motiu, “és evident que es va adjudicar indegudament i sense causa legal que ho justificara”, ha apuntat Torres.

El mateix va succeir en el mes de novembre de l’any 2006, quan l’Institut Valencià de la vivenda (depenent de la Conselleria de Territori i vivenda) va adjudicar mitjançant concurs a l’empresa Sedesa la construcció de ‘edificació de 105 vivendes en règim de lloguer al Pilar de la Horadada’ per un preu de 6.047.918,52 euros, una resolució que va signar el que fou conseller en aquell temps, Esteban González Pons.

En aquesta ocasió la proposta de Sedesa era la tercera en ordre de puntuació, “per la qual cosa torna a ser evident que també es va adjudicar de forma indeguda”. A més, en aquest cas “també es va donar la circumstància poc casual que el gerent del IVVSA en aquell moment era Felipe Espinosa Bolaños, que posteriorment va ser nomenat gerent de Vaersa i al que li uneixen vincles d’amistat amb l’expresident Camps, amb González Pons i amb Gerardo Camps, ja que va compartir estudis amb els tres”.

D’altra banda, en el mes d’abril de 2008, la conselleria d’Infraestructures i Transports va tornar a seguir una trajectòria similar a l’adjudicar mitjançant concurs a l’empresa Sedesa l’obra de la construcció del ‘pont sobre el riu Bergantes en la CV-14 Zorita’ per un preu de 2.421.445,36 euros. En aquesta ocasió, i malgrat que en l’acta d’adjudicació es fa constar que s’adjudica a aquesta empresa per ser la que havia obtingut ‘la millor puntuació’, la realitat és que en aquest document s’observa que és la segona en ordre de puntuació total.

Després d’aquesta anàlisi, el portaveu del grup socialista en Les Corts ha remarcat que “de nou ens trobem davant la confirmació de la nostra sospita, ja que queda en evidència que s’ha pervertit el procés de lliure concurrència i igualtat dels licitadors en els procediments de contractació, i tot açò amb benefici a una empresa concreta”.

Així, Torres ha incidit que “no s’ha garantit que les millors ofertes econòmiques resultaren ser beneficiàries de les adjudicacions, amb el consegüent detriment, a més, per a la Tresoreria de la Generalitat, que podria haver destinat gran part dels fons estalviats a cobrir un altre tipus de necessitats o per a disminuir l’enorme deute adquirit durant els últims anys”.

Comparteix

Icona de pantalla completa