Diari La Veu del País Valencià
València – Retirar les zones comercials d’afluència turística
L’aprovació d’estes quatre zones turístiques han permès a les grans superfícies obrir tots els diumenges de l’any amb efectes nocius per al comerç de proximitat de la ciutat

Compromís ha exigit a Barberà que retire les quatre zones d’afluència turística, que permeten a les grans superfícies obrir tots els diumenges i festius de l’any. Esta aposta de l’alcaldessa ha suposat un colp a línia de flotació del comerç de proximitat de la ciutat, que junt als efectes de la crisi econòmica, estan patint des de fa vint mesos la competència deslleial de les grans superfícies.

Consol Castillo, regidora de Compromís, ha recordat que en gener de 2013 la Conselleria d’Economia va acceptar la proposta del consistori d’establir quatre zones d’afluència turística, en les que els centres comercial podien obrir tots diumenges i festius de l’any, seguint el model neoliberal establert a la Comunitat de Madrid . Des de Compromís van denunciar que eixes zones no responien en cap lloc a l’afluència turística, si no als interessos de les grans superfícies, exigint la seua retirada amb una moció al Ple a finals de 2013, rebutjada amb els vots del Partit Popular.

Després de vint mesos les diferents associacions que representen a la majoria dels comerciants valencians han denunciat que esta política ha suposat el tancament de tendes i una reducció de l’ocupació al sector, tenint en compte que el comerç minorista ocupa al 80% dels treballadors. Esta situació ha obligat al Conseller d’Economia, Máximo Buch, a redactar urgentment una normativa autonòmica consensuada amb el sector que regule la situació nefasta per al comerç a la ciutat de València promoguda per l’equip de Barberà.

Des de Compromís han denunciat que l’única iniciativa per a promocionar el comerç de proximitat per part de la Regidoria de Comerç, va ser la selecció i publicació de la guia de comerços emblemàtics a la ciutat, però la seua publicació i distribució s’ha vist paralitzada per la falta de pressupost.

Consol Castillo, regidora de Compromís, ha declarat: “Exigim a Barberà a que abans de deixar l’alcaldia rectifique amb els números a la mà, la seua política neoliberal i als interessos del lobby de les grans superfícies, que ha sigut desoladora per al comerç de proximitat de la ciutat, per als treballadors i també per a les grans superfícies que han vist disminuir les seues vendes. Des del consistori s’ha de consensuar amb el sector els horaris d’obertura i promoure polítiques per a estimular el comerç de proximitat a València”.

Compromís per València

photo

Comparteix

Icona de pantalla completa