Diari La Veu del País Valencià
Sueca – En marxa l’#OperacióTortuga
-En 200 anys, només s’han registrat quatre postes d’ous de tortuga marina a les costes valencianes, una d’elles fa unes setmanes a la costa suecana
-La regidora de Medi Ambient visita el niu i s’apunta a l’#OperacióTortuga per difondre el seguiment de tot este procés de protecció i conservació de la fauna marina de la seua costa

El seu origen va estar la nit del 3 de juliol a la platja de Les Palmeres de Sueca on una tortuga marina va fer un clot en l’arena i va posar al voltant d’una huitantena d’ous que va tapar amb tota la cura. Els assistents a l’espectacle van advertir del succés al 112 i de seguida es va activar l’actuació de la xarxa d’avarament.

Eren vora les 2 h. de la matinada quan el personal de Conservació en Fauna Marina de la Conselleria d’Agricultura, Medi Ambient, Canvi Climàtic i Desenvolupament Rural era alertat pel servei d’emergències de l’albirament d’una tortuga marina en la costa suecana. Una hora i escaig després es personaven en el lloc amb altres dos tècnics, de la Universitat de València i de l’Oceanogràfic, per realitzar la traslocació dels ous, és a dir, canviar-los de lloc a un altre paratge on resten protegits fins a l’hora de l’eclosió.

“Estem en tortuga”, així és com es refereixen els experts al període on comença tota esta aventura. En este temps, les complicitats s’han teixit d’una manera eficient. Si no era prou amb la col·laboració de l’Associació Xaloc, Global Nature, la Xarxa de Paradors Nacionals de Turisme i Decathlon, a més dels organismes oficials de la Conselleria, la Universitat de València i l’Oceanogràfic, este matí s’ha confirmat la participació de l’exèrcit de terra, qui s’encarregarà del muntatge del campament que vigilarà el procés i la EMT de València, que portarà de manera gratuïta fins el campament a tots els voluntaris que participaran en l’operació.

L’Ajuntament de Sueca també “està en tortuga” i implicat en tot el procés d’esta iniciativa de protecció mediambiental que ha ocorregut en la seua costa, sobretot per a implicar als ciutadans i donar a conèixer tant el protocol a seguir, alertant al 112, com perquè puguen valorar tot el benefici que suposa que esta espècie torne al nostre territori.

Des del departament de Fauna Marina s’apunta que els quatre casos d’albirament de tortugues marines en les costes valencianes, així com d’altres espècies com el rorqual comú, el segon cetaci més gran després de la balena blava, o els caps d’olla, dofins i un llarg etcètera que es passegen també per les nostres aigües amb el desconeixement dels veïns, són un al·licient per intentar conéixer-los i saber que ens visiten.

El niu de Sueca descansa ara a un entorn protegit. Senyalitzat, acotat, amb un termòmetre i un sensor de so, que dóna informació del seu estat i que alertarà a partir de la fase crítica en què poden eclosionar els ous, dels moviments que es produeixen baix terra, a uns cinquanta centímetres de profunditat. En entrar en tortuga, els experts situaran una gàbia al damunt del niu per tindre encara més protecció i control, és per això que els voluntaris mai el perden de vista, ni de dia, ni de nit, pel que es tornen la vigilància al llarg de les 24 hores del dia.

Una vegada eclosionen, les cries seran portades a l’Oceanogràfic per a la seua preparació i per a la programació de la solta d’una gran quantitat d’elles, mentre que altres creixeran durant un any a l’Oceanogràfic i seran alliberades més tard per a garantir l’èxit de la posta, lluny dels depredadors naturals.

Segons afirma la regidora de Medi Ambient, Isabel Jiménez, “es calcula que per a l’última setmana d’agost o les primeres de setembre es programarà la solta de les noves tortugues en una platja del terme municipal de Sueca, que es donarà a conèixer pròximament, on es convidarà a la població veïna, i als estudiosos i ecologistes, a acudir de manera organitzada a este esdeveniment que ens regala la natura”.

Comparteix

Icona de pantalla completa