Diari La Veu del País Valencià
Els col·legis de Sueca participaran al projecte de camins escolars
Els col·legis de Sueca participaran al projecte de camins escolars impulsat pel consistori

L’Escola Jardí de l’Ateneu, el CEIP Cervantes, el CEIP Carrasquer, Lluís Vives, Nostra Senyora de Fàtima, Maria Auxiliadora i La Unió Cristiana se sumen al projecte Avancem Caminant

La capital de la comarca de la Ribera Baixa dóna les primeres passes en un nou projecte que ha estat dissenyat per promoure la mobilitat segura, saludable i sostenible a l’escola.

Es tracta del projecte Avancem Caminant, una iniciativa promoguda per l’Ajuntament de Sueca i coordinada per l’Agència Energètica de la Ribera (AER), que convida a tots els col·legis de la ciutat a participar en el disseny dels coneguts com “camins escolars”, uns itineraris més segurs i còmodes en els trajectes entre casa i l’escola.

Tots els col·legis de Sueca, amb més de 1700 alumnes implicats d’infantil i primària, s’han sumat a la iniciativa del consistori, a excepció del Col·legi l’Encarnació que ja participa com a pilot al projecte Let’s move, una iniciativa del programa europeu Erasmus + coordinada també per l’Agència Energètica de la Ribera i promoguda amb el mateix fi.

El projecte Avancem Caminant comprén beneficis per als propis escolars, així la posada en marxa d’este projecte aportarà nombrosos beneficis als joves, millorant la seua qualitat de vida, salut i relacions socials. No obstant, el projecte comportarà també importants beneficis a la ciutat. El disseny d’estes rutes escolars significarà la reducció del trànsit i dels embussos en horari d’entrada i eixida al col·legi i això, alhora, significarà també la disminució de les emissions de diòxid de carboni i altres gasos contaminants i milloraria la qualitat de l’aire de la ciutat, al mateix temps que convertiria els carrers de la ciutat en un espai més segur.

El projecte s’ha desenvolupat de manera transversal des del consistori, buscant la implicació de diferents departaments o regidories. Els representants del consistori implicats en la iniciativa expliquen que amb este projecte es pretén augmentar també l’autonomia dels escolars, ajudar-los a conéixer i a estimar el seu entorn.

Per la seua banda, la directora de l’AER, Maria Pilar Pérez Casañ, ha assenyalat que este és un projecte de poble que requereix de la implicació de molts agents i que pot ser beneficiós també per al desenvolupament local.

En la primera reunió del grup de treball del projecte, que s’ha celebrat a la seu de la Mancomunitat de la Ribera Baixa i a la que han assistit representants de tots els col·legis que s’han sumat a la iniciativa i representants també del consistori i de l’AER, s’ha establert ja un calendari de treball en què es determinen les primeres fases del projecte.

En els propers mesos es realitzaran enquestes sobre els hàbits de mobilitat als alumnes per conéixer la situació actual a partir de les dades recaptades en relació als desplaçaments diaris al col·legi. Tot seguit començarà el treball a les aules, els escolars hauran de traçar sobre un plànol, que es distribuirà des del consistori, el camí que segueixen cada dia i ja serà el grup de treball intern designat a cada centre qui haurà de seleccionar un total de tres rutes per presentar-les a la comissió global, on estaran representats tots els agents implicats (tècnics municipals i de l’AER, autoritats locals, Policia Local, professorat, pares, mares i alumnat).

L’Agència Energètica de la Ribera i el consistori analitzaran i valoraran la viabilitat tècnica i econòmica de cada itinerari presentat pels centres per tal de seleccionar els camins que s’executaran finalment. La darrera fase, prevista ja per al proper curs escolar 2016-2017 consistirà en l’execució de les rutes, la senyalització dels camins escolars seleccionats i la promoció i difusió del projecte per tal de fomentar els desplaçaments a peu als col·legis mitjançant estes rutes.

Comparteix

Icona de pantalla completa