El litoral és massa important com per a deixar-lo en mans del Port, dels empresaris o dels governants. Són capaços de destrossar-lo un poc més com van fer amb la platja de Natzaret, l’Horta de la Punta o la desembocadura del vell llit del Túria. O de gastar-se els nostres diners en esdeveniments ruïnosos com la Copa Amèrica o la Fórmula 1. Per això, les Associacions de Veïns del Litoral de València han posat en marxa la campanya ‘El Litoral per al Poble’, que compta amb el suport d’Acció Ecologista-Agró. A continuació reproduïm el seu manifest.

El passat mes d’abril vam conéixer la cessió ‘gratuïta’, per part del Govern central a la ciutat de València, de la Marina de la Copa Amèrica… a canvi de tornar 320 milions d’euros. Una vegada més la ciutadania no vam ser ni tan sols convidats de pedra. El Pla d’Usos de la Marina, després d’aquesta cessió tan desitjada per les nostres autoritats, és una oportunitat irrenunciable per a treballar no sols en aquest espai, sinó en un projecte integral de tot el litoral de la ciutat que evite els errors i injustícies comeses.

Perquè l’ampliació del Port ha sigut molt negativa per a les platges del sud. La de Natzaret es va destruir en 1986 i les de Pinedo i el Saler estan en regressió. No obstant, la visió economicista de la ciutat continua marcant els temps de la planificació del litoral. I la Zona d’Activitats Logístiques (ZAL) continua buida, deu anys després del derrocament de l’última alqueria. Ha quedat demostrat que no li feia cap falta al Port destrossar l’Horta de la Punta, com en el seu dia vam denunciar. Continua el procés judicial i ja hi ha diverses sentències que constaten la il·legalitat de la ZAL.

I els grans esdeveniments efímers i ruïnosos van hipotecar la façana marítima. Van ajudar a guanyar eleccions, però ens han deixats deutes, instal·lacions tancades i abandonades, barreres urbanístiques nord/sud en el litoral i est/oest entre la ciutat central i la mar… I han convertit a la nostra ciutat en imatge viva del balafiament. Teníem raó quan ens oposàvem a aquesta gran bambolla dels grans esdeveniments. No ens han eixit gratis com ens van prometre i tot ha sigut una gran mentida.

L’ADN del moviment veïnal és el cultiu de la participació activa de la ciutadania en la presa de decisions des de la base, des del carrer. Perquè entenem que la democràcia és massa important com per a deixar-la en mans dels governants. Els moviments socials tenim la capacitat de no perdre la memòria, de sobreviure als murs i sobrepassar les fronteres. No som espectadors als quals es presenten els fets consumats. No volem que el litoral d’aquesta ciutat es construïsca donant l’esquena als pobles de la mar. Tenim propostes sobre el futur del nostre litoral que volem compartir i debatre. Són aquestes:

1. Eliminar els abocaments contaminants a la mar i al riu: De l’emissari de Vera en la Malva-Rosa i del final del vell llit en Moreres i Natzaret. Amb tot allò robat a la depuradora de Pinedo ja s’haguera solucionat el problema.

2. Renunciar a l’Accés Nord al Port: En el conveni de cessió segueix reservant-se sòl per a aquest projecte innecessari. Cal evitar un nou balafiament de més de 800 milions d’euros!

3. Completar la prolongació del Jardí del Túria fins a la Mediterrània, recuperant la relació perduda de Natzaret amb la mar.

4. Renunciar a la prolongació il·legal de l’Avinguda de Blasco Ibáñez per part de l’Ajuntament i rehabilitar el Barri del Cabanyal.

5. Abandonar definitivament la idea d’organitzar un altre premi de Fórmula 1: Reconvertir el circuit en un espai d’ús públic, deixant d’ocupar la zona verda del vell llit i obrir la passarel·la ‘Cuc de Llum’ per a unir el Grau amb Moreres i Natzaret.

6. Condonació del deute contret de 320 milions d’euros que va costar la Copa Amèrica: Només així serà possible un Pla Ciutadà d’Usos de la Marina enfront de l’abús que ens preparen. Un Pla que tinga en compte les seues àrees d’influència, i que no es plantege com una intervenció aïllada del seu entorn social, urbà i mediambiental. No és desitjable que la dàrsena històrica del port es convertisca en un nou centre comercial i s’han de plantejar alternatives d’integració i vertebració de la ciutat i dels barris marítims.

7. Reivindiquem també un transport públic per a les Pedanies del Sud: Pinedo, el Saler, el Palmar, Perellonet… Proposem reconvertir l’autopista del Saler en un bulevard, evitant circular a 120 Km/h pel Parc Natural. Açò facilitaria la vertebració dels 21 Km del litoral municipal i els pobles costers limítrofs.

Volem participar i ajudar a la sostenibilitat del territori. I un dels indicadors clau serà l’increment dels espais públics, els edificis comunitaris i els llocs de trobada entre les persones, i la desaparició de murs, tanques i divisions del litoral.

Signen aquest manifest les Associacions de Veïns del Litoral: Grau Port, Amics de la Malva, Cabanyal-Canyamelar, Natzaret, Vilanova del Grau, Portsaplaya, Pinedo, El Saler, Malvarrosa i Patacona-Vera.

Comparteix

Icona de pantalla completa