Compromís demana la protecció i posada en valor dels refugis de la Guerra Civil

4 juliol 2014 01:00h
Compromís demana la protecció i posada en valor dels refugis de la Guerra Civil
 
El membre de la comissió d'urbanisme de Compromís, Vicent Grau ha explicat que plantegem la catalogació de tots els refugis i la seua inclusió en el PGOU, la posada en valor dels més significatius i la creació d'un museu, així com d'un itinerari de la pau.
 
El membre de la comissió d'urbanisme de Compromís, Vicent Grau, ha explicat avui que “presentem una moció per al plenari de la setmana que ve en la qual plantegem que fer els tràmits corresponents per a que en el nou PGOU es tinguen en compte tots els refugis de la guerra que han sobreviscut, que es cataloguen, enumeren i registren i que figuren en tota la documentació d'aquest nou PGOU”.

A més a més, Vicent Grau ha comentat que “també proposem Iniciar els tràmits per recuperar i restaurar els refugis de la guerra amb un major contingut simbòlic, com ara el de la Plaça de la Independència, el de la Plaça Tetuán i el de l'IES Ribalta, i que s'habilite en un d'aquests refugis un museu dedicat a aquella època i a l'esforç de la ciutadania de Castelló per tal de construir els refugis i resistir als bombardejos”.

El representant de Compromís ha apuntat que “la ciutat de Castelló va patir, durant la Guerra Civil, un total de 44 bombardejos aeris, en els quals van morir aproximadament unes 150 persones. Aquesta quantitat haguera sigut molt superior si la nostra ciutat no haguera comptat amb un total de 43 refugis públics. Unes construccions, doncs, que van salvar tantes i tantes vides, necessàriament han de ser tingudes en compte en el PGOU i protegides, més encara si tenim en compte que van ser fruit d'un treball col·lectiu d'un poble que en el seu moment va reaccionar amb solidaritat i decisió davant d'una circumstància terrible. Ara, vuitanta anys després, és necessari que posem en valor els refugis en tant que record històric d'uns fets que mai s'han de repetir, però també de l'esforç i la valentia de la ciutadania de Castelló”.

Finalment, Vicent Grau ha afegit que “en la moció també es planteja l'elaboració d'un itinerari educatiu sobre la pau que incloga la visita als refugis i que es pose a disposició de centres educatius, turistes i de la ciutadania en general”.

Compromís per Castelló

photo
 
next