Campoy ” la decisió del TS de permetre les prospeccions en Canàries és una advertència en tota regla per al futur de les Columbretes”
El Tribunal Suprem ha donat la raó a les prospeccions petrolieres en les Illes Canàries, malgrat tots els recursos plantejats. Això ens torna a posar el focus on havia d’estar; qui marca les regles del joc, i per a què valen.

La decisió de l’administració central pot passar per sobre d’ eixe poder autonòmic que es difumina també en aquests assumptes, i ja no diem doncs del de que puguen decidir ajuntaments. Ací, tot sembla pura impostura, com han canviat la pel·lícula des de que l’aleshores Conseller Cotino amenaçara en “encaenar-se” a les Columbretes perquè Zapatero volia autoritzar les prospeccions.

Ara, no és ja Zapatero, sinó Rajoy, i quan som els ciutadans qui volen anar a protestar de manera respectuosa i ens van enviar la policia autonòmica i traure de la màniga una prohibició abans mai vista. On estan les “caenes” de Cotino i els seus? ( imaginem que li les donaran de sèrie ara quan comencen les imputacions per tots els casos en els quals pot estar imputat en molt molt poquet).

I al que anàvem… què ens espera si a Canàries, tota una comunitat autònoma en perill, el Suprem li dóna la raó al Govern Central i permet posar en risc tot el futur de l’arxipèlag, a quasi dos milions de persones que les habiten. El cas de Columbretes, arxipèlag menut i despoblat, “pinten bastos”, per molta protecció mediambiental que tinga, ja que feta la llei, feta la trampa, i diran que si les prospeccions no es fan dins del límit exacte de l’àrea protegida…. com si el decibels que poden causar la mort de milers d’animals marins conegueren fronteres administratives, com si els vessaments de petroli tingueren un comportament lògic…com els filets aquells de plastilina del Prestige que van embrutar tot el litoral de Galicia.

I tot, per a què?, per a que una empresa de fora puga especular en borsa anunciant treballs en la nostra costa?, ja que potser després de fer una malesa mediambiental diu que no val la pena traure el potencial petroli per no ser-li rentable?. O si sí li és rentable, endur-se’l i ací no entrar ni un sol euros ( el que hauria de pagar per barril extret seria ridícul i insignificant).

Mentre sabem que tots els esforços haurien d’estar centrats en un canvi de model energètic, perquè sabem que les energies d’origen fòssil estan a les portes d’acabar-se, ací continuem exprimint fins la darrera gota, bé siga buscant petroli baix la mar, o gas i petroli baix la terra seca amb el fracking.

Per això, el tema del Suprem no sorprèn, són les seues regles del joc, per això cal canviar de jugadors i que es jugue net, però no sols això, sinó també ser-ne més per poder canviar les seues regles i no permetre més brutor.

Marcos Campoy, portaveu d’Iniciativa a Castelló i membre de Compromís

Comparteix

Icona de pantalla completa