Diari La Veu del País Valencià
Cadena humana valenciana per la llengua i la llibertat
RedactaVeu / Vinaròs

L’11 de setembre es commemora la caiguda de la ciutat de Barcelona en mans de les tropes borbòniques, després d’un llarg setge, l’any 1714, en el context d’una guerra iniciada el 1705 a Dénia amb l’aixecament dels maulets encapçalats pel general Basset. Milers de valencians van participar en la defensa de Barcelona, després de la derrota sofrida a Almansa el 25 d’abril de 1707. El record de la caiguda de Barcelona, com el de la batalla d’Almansa, és el de la pèrdua de l’autogovern, i expressa la voluntat per recuperar i aprofundir aquest autogovern.

Per això, els valencians i valencianes, l’11 de setembre de 2013, donem simbòlicament la mà a la cadena humana que tindrà lloc a Catalunya en record d’aquella derrota i com afirmació d’aquesta voluntat de viure, i expressem el nostre compromís amb la llengua i la llibertat.

Acció Cultural del País Valencià (ACPV), com a entitat que treballa per la llengua i cultura dels valencians, agermanada amb Òmnium Cultural i Obra Cultural Balear en la Federació Llull, posa a disposició dels valencians i valencianes que vulguen participar en aquest gest simbòlic la seua infraestructura i experiència per facilitar tècnicament i organitzativament aquest gest. Es poden fer les inscripcions ací.

Carles Santos i els familiars de Guillem Agulló iniciaran la cadena humana

Amb aquesta filosofia de moviment ciutadà, des de la Plataforma pel País Valencià a Vinaròs, ja s’ha avançat que el primer en donar la mà simbòlicament a les terres del nord serà el músic universal Carles Santos, acompanyat seguidament pels familiars de Guillem Agulló, el jove assassinat a mans de feixistes. A partir d’aquest punt, se sumaran totes les persones que així ho vulguen, prèvia inscripció.

L’encreuament simbòlic dels dos territoris agermanats tindrà lloc al pont de la N-340, i, malgrat ser dia feiner, no festiu com al Principat, des de l’organització s’espera una elevada participació, ja que es posarà en marxa un dispositiu d’autobusos per tal de traslladar a gent de diferents punts del País Valencià. A més, el mateix dia està previst que se celebren actes en ciutats com Elx, Xàtiva o Alcoi, en suport al camí iniciat a Catalunya cap a la independència.

Comparteix

Icona de pantalla completa