Diari La Veu del País Valencià
Pedreguer lliura els XXV Premis d’Honor de la ciutat
El passat dissabte, 26 de novembre, tingué lloc el lliurament de la XXV edició dels Premis d’Honor Vila de Pedreguer en un acte que comptà amb l’acompanyament musical del grup Onades. Instaurats l’any 1992, amb motiu del segon centenari de la mort de l’arquitecte pedreguer Antoni Gilabert i Fornés (1716-1792), i concedits des d’aleshores anualment, aquests guardons tenen com a finalitat reconèixer les aportacions destacades realitzades per persones i entitats als camps de l’arquitectura, la defensa de la llibertat i la solidaritat, i la cultura. La seua concessió correspon a un jurat independent, integrat per veïns i veïnes del municipi. Així, com és habitual, l’acte serví també per homenatjar Paquibel Server, membre del jurat entre 2012 i 2015.

En aquesta vint-i-cinquena edició, el Premi d’Honor a la Defensa de les Llibertats i la Solidaritat fou concedit a PROEM-AID per la tasca humanitària realitzada en la crisi de les persones refugiades, concretament en l’ajuda i salvament marítim de les persones que, fugint de la guerra, arriben a les illes egees, principalment a Lesbos. Acudiren a l’acte Audric Pons i Mikhael Muro, voluntaris de PROEM-AID, que, en els moments més emotius de la jornada, feren entrega a l’alcalde de Pedreguer, Sergi Ferrús, d’una de les samarretes usada pels equips de rescat a Lesbos i agraïren al municipi, i especialment al jurat dels guardons, el reconeixement i la càlida acollida amb què havien estat obsequiats.

L’arquitecte denier José Luis Romany Aranda rebé el Premi d’Honor al Mèrit Arquitectònic per la seua llarga i fructífera singladura professional, que ha recorregut, des dels anys 50, els camins de la transformació del paisatge urbà, sabent sempre que el que cal és habitar el territori amb respecte i subtilesa. L’obra de Romany, de 95 anys i representat a l’acte per Josep Ivars, recull els conceptes bàsics de l’arquitectura i l’urbanisme sense pretensions mediàtiques, però amb solucions encaixades primer en els aspectes urbanístics i després en el propi acte edilici.

Finalment, el grup musical pegolí La Gossa Sorda fou distingit amb el Premi d’Honor Vila de Pedreguer al Mèrit Cultural, per la seua dilatada i referencial trajectòria de defensa de la llengua i la cultura valencianes a través de la música durant més de quinze anys. La inclusió d’instruments i ritmes tradicionalment valencians en les seves cançons ha anat sempre acompanyada d’una preocupació pels problemes socials, polítics, econòmics, urbanístics o agraris que han causat inquietud al poble valencià des de fa dècades.

Com cada any, el lliurament dels premis ha estat acompanyat per tota una sèrie d’actes, amb la finalitat de donar a conèixer la tasca de les persones i entitats premiades en els respectius camps. Així, el passat 15 de novembre tingué lloc la inauguració de l’exposició dedicada als guardonats, els quals han realitzat, a més, diverses xarrades, al llarg dels dies 24 i 25 de novembre, destinades a l’alumnat de l’IES Pedreguer i al públic en general del municipi.

Comparteix

Icona de pantalla completa