Diari La Veu del País Valencià
Xúquer Viu atorga el premi ‘Aigua Clara’ a la Fundació Nova Cultura de l’Aigua
RedactaVeu / Alginet

Sobre les 23 h tindrà lloc el lliurament de la VIII edició dels Guardons de Xúquer Viu ‘Aigua Clara’ i ‘Tarquim Pudent’; i, a continuació, podran gaudir de l’actuació d’Urbàlia Rurana.

El premi ‘Aigua Clara’ en l’edició de 2013 s’atorgarà a la Fundació Nova Cultura de l’Aigua, impulsada entre altres, per Pedro Arrojo i Antonio Estevan, impulsor també de Xúquer Viu. Graciela Ferrer o Francesc La-Roca formen part de la Fundació al territori.

La Fundació Nova Cultura de l’Aigua (FNCA) està formada per un grup de persones de l’Estat i Portugal que promouen un canvi en la política de gestió d’aigües per aconseguir actuacions més racionals i sostenibles, a través del coneixement científic i amb sensibilitat social.

La FNCA treballa per recuperar els ecosistemes aquàtics (fonts, rius, riberes, llacs, aiguamolls…) que són la màxima expressió de la vida en el nostre planeta. Defensa la recuperació del valor patrimonial, cultural, emocional, estètic i lúdic dels nostres rius en una societat que ha confós progrés amb negoci.

Aquesta fundació i Xúquer Viu creuen necessària una Nova Cultura de l’Aigua dirigida cap a la sostenibilitat ambiental i, “per això, veu necessari introduir canvis profunds en les nostres escales de valors i en el nostre model de vida. Necessitem una ètica que reoriente les nostres relacions socials al voltant dels usos i la percepció de l’aigua i de la natura en general. Al País Valencià, Xúquer Viu, és el màxim exponent d’aquesta nova concepció cap a l’aigua i la seua gestió”.

Festa de Xúquer Viu a Sumacàrcer

Premi ‘Tarquim Pudent’

Aquest premi es decideix per votació popular dels assistents al sopar de Xúquer Viu. Aquest any els nominats per aquest premi són els següents:

– La Generalitat Valenciana i la Confederació Hidrogràfica del Xúquer, per la seua nefasta gestió en la resolució del problema de l’aigua potable a la Ribera. Les administracions responsables, estatal i autonòmica, no han complit amb les seues obligacions d’evitar el deteriorament dels aqüífers i de proporcionar aigua potable de qualitat.

– Junta Central d’Usuaris del Vinalopó, l’Alacantí i la Marina Baixa. Presidida per Andrés Martínez, premi ‘Tarquim Pudent 2011’, és el màxim exponent del lobby de l’aigua d’Alacant. El seu màxim objectiu és fer-se amb la millor aigua del Xúquer per als seus negocis i per a l’especulació urbanística. Però sobretot volen que l’aigua que es transvase puga ser usada per a abastiment, per això reclamen una i altra vegada un nou transvasament des de Cortés de Pallàs o des d’Antella, mentre volem fer negoci venent l’aigua dels seus aqüífers, teòricament sobreexplotats, a la multinacional Danone.

– Miguel Arias Cañete, ministre d’Agricultura, Alimentació i Medi Ambient, exponent de la Vella Cultura de l’Aigua, que en l’any 2000 va dir que el Pla Hidrològic Nacional, s’aprovaria “por cojones” i que la seua tramitació seria “un paseo militar”. És partidari de recuperar la política de transvasaments i grans obres hidràuliques. Continua afirmant, malgrat les evidències, que “hay agua para todos”, insistint en la visió insostenible de deteriorament de les masses d’aigua.

Premis ‘Aigua Clara’ d’anteriors edicions

2006: José Pascual Fortea, president de la Comunitat de Regants de Sueca, gran amic i aliat de Xúquer Viu.

2007: Antonio Estevan fundador de Xúquer Viu i de la Fundació Nova Cultura de l’Aigua.

2008: Cristina Narbona, exministra de Medi Ambient per la derogació del transvasament de l’Ebre i pel canvi de la presa de Cortes al final del riu, a la Marquesa.

2009: Mitjans de comunicació de la Ribera, personificat en periodistes i fotògrafs gràfics, entre ells el director de La Veu del País Valencià, Xavier Pérez.

2010: Ajuntaments de la Ribera que donaven suport a la lluita per un Xúquer Viu, personificat en els seus alcaldes.

2011: Cantants i Musics de la Ribera pel seu suport a Xúquer Viu i col·laboració desinteressada en moltes ocasions.

2012: Gregorio López i Cipriano Escribano, d’Albacete per la seu lluita en defensa del Xúquer i les distintes masses d’aigua.

Comparteix

Icona de pantalla completa