Diari La Veu del País Valencià
Desenvolupen un biomaterial per a fabricar avions un 60% més lleuger que la fibra de vidre
EFE / València

Aquest nou material s’ha elaborat amb fibra de lli, serà destinat a la fabricació de peces per al sector aeronàutic i permetrà reduir en més de 100 tones anuals els residus generats per la indústria aeronàutica, segons ha informat Aimplas.

El biomaterial és resistent al foc, amb baix pes però amb la robustesa que exigeixen aquest tipus d’aplicacions, per la qual cosa és un perfecte substitut de la fibra de vidre amb l’avantatge que pesa menys de la meitat que aquesta i que és molt més ecològic i econòmic.

Gràcies al projecte europeu Cayley, en el qual ha participat Aimplas, s’ha obtingut una nova generació de panells ecològics que presenten un cost de producció més ajustat, ja que s’ha aconseguit reduir el nombre de processos necessaris per a la seua fabricació i el consum energètic es redueix entre un 50% i un 70% respecte als existents en el mercat al començament del projecte.

El nou material també resulta més fàcil de reciclar que els convencionals i alguns dels components dels panells resultants són també biodegradables. És un producte respectuós amb la salut dels treballadors, de manera que permet reduir en més de 90 tones a l’any l’ús de substàncies perilloses.

“El principal repte ha sigut aconseguir un material que mantinga les mateixes propietats físiques i mecàniques que els procedents del petroli, tenint en compte els alts requeriments que exigeixen les peces en un sector com l’aeronàutica”, ha afirmat l’investigador principal del projecte, Sergio Fita.

D’altra banda, Aimplas també acaba de completar el projecte Wavecom, un nou sistema de fabricació de peces de plàstic reforçat amb fibra de carboni per a la construcció d’avions més ecològic i econòmic que l’actual.

En aquest procés s’ha aconseguit implantar amb èxit una nova tecnologia de microones enfront de la tradicional producció per calor en forns i autoclaus, de manera que s’ha aconseguit reduir a la meitat el temps de fabricació i fins a un 70% el consum d’energia. Aquest projecte coordinat per Aimplas evita un 80% de les emissions de compostos que fins ara es produïen durant la producció de les peces.

Comparteix

Icona de pantalla completa