Diari La Veu del País Valencià
Rajoy va cobrar diners de la ‘caixa B’ del PP dins de caixes de puros fins a 1999
La Marea / Madrid

El rotatiu remet als papers originals de l’extresorer del PP Luis Bárcenas, que inclouen part de la comptabilitat B del PP. Aquestes percepcions haurien vulnerat la Llei d’Incompatibilitats de 1995, que prohibia qualsevol ingrés extra, públic o privat, als membres del Govern.

Però Rajoy, sempre segons El Mundo, no va ser l’únic alt càrrec que va cobrar sobresous il·legals. El llavors secretari general, Francisco Álvarez-Cascos, Rodrigo Rato (vicepresident econòmic), Jaime Mayor Oreja (ministre de l’Interior) i Javier Arenas (titular de Treball) també haurien cobrat la seua part de la caixa B.

Els sobresous percebuts haurien sigut de 7.000.000 de pessetes (any 1997), 4.200.000 pessetes (1998) i dos de 2.100.000 pessetes (1999). Durant aquella etapa, Rajoy va ocupar les carteres d’Administracions Públiques (del 6 de maig de 1996 al 18 de gener de 1999) i Educació (a partir de la segona meitat de gener de 1999).

El president del Govern, sempre segons la comptabilitat B de Bárcenas, hauria percebut presumptament els seus salaris extra en diners en metàl·lic. En concret, “en l’interior d’una caixa de puros que el llavors tresorer, Álvaro Lapuerta, li portava puntualment i en persona al ministeri”, assegura El Mundo. Fonts de la recerca asseguren que aquesta pràctica es va repetir amb altres ministres de l’Executiu Aznar, que compartien el rang de sotssecretari general amb Rajoy: Mayor Oreja i Rato.

Anonymous publica els comptes del PP des de 1990 fins a 2011

El col·lectiu Anonymous ha publicat la suposada comptabilitat del Partit Popular des de 1990 fins a 2011. Són centenars de milers de dades, escanejades i ordenades per carpetes, però falten algunes com les que contenen el desglossament per comunitats autònomes de 2011. Aqueix any es van celebrar eleccions autonòmiques i generals a l’Estat espanyol i el PP va arrasar. Especialment cridaner resulta el capítol de donacions al 2011, que es van multiplicar per quatre respecte a l’any anterior i van arribar fins als 2,1 milions.

Les dades filtrades coincideixen amb la pírrica comptabilitat general que va publicar el partit fa pocs mesos. Aquell exercici va consistir a penjar amb prou feines quatre pàgines en el seu web, on va resumir els comptes dels anys 2008, 2009, 2010 i 2011. Per aquest pas, la cúpula del partit portava mesos presumint de ser “el partit més transparent del país”.

En una auditoria interna que van realitzar els conservadors recentment, es va afirmar que no existien registres anteriors a 1995. Fet que, de confirmar-se la informació publicada per Anonymus, seria fals.

La filtració arriba un dia després que, des de les pàgines d’El Mundo, l’extresorer del PP, Luis Bárcenas, donara una altra enrampada als despatxos de Gènova. De forma indirecta, en la carta oberta del seu director, Pedro J. Ramírez, l’extresorer va tornar a amenaçar a fer públiques dades que, segons va dir, farien caure el Govern de Rajoy.

Comparteix

Icona de pantalla completa