Diari La Veu del País Valencià
Llíria – Les institucions han de lluitar contra la pobresa energètica
COMPROMÍS INSTA A LA GENERALITAT A GARANTIR PER LLEI ELS SUBMINISTRAMENTS BÀSICS DE LLUM I GAS

Vallivana Murgui: “Les institucions han de lluitar contra la pobresa energètica, ja que esta dona com a resultat que les famílies no pugen fer front a les necessitats més bàsiques”.

La pobresa energètica es defineix com l’incapacitat d’una unitat familiar per poder assumir el pagament de les despeses d’energia per a les seues necessitats bàsiques. Aquestes necessitats bàsiques són per exemple disposar de calefacció i aigua calenta per ús sanitari o poder cuinar els aliments.

Segons la regidora de Compromís per Llíria, Vallivana Murgui Ortega, el Comitè Econòmic i Social Europeu va aprovar a l’any 2011 un dictamen referent a “La pobresa energètica al context de la liberalització i de la crisi econòmica” (Diari de l’UE 11 de febrer del 2011) a la qual es proposa tenir en conter “la pobresa” energètica a l’hora d’elaborar qualsevol política energètica. Considerant a la pobresa energètica una nova prioritat social que necessita suport a tots els nivells. Per altra banda La Comissió Europea ha començat a incloure el concepte de pobresa energètica a l’hora d’orientar les seues polítiques energètiques i de protecció dels consumidors.

En l’àmbit estatal es calcula que vora el 10% de la població no pot costejar-se les despeses que representa mantenir l’habitatge dintre d’un interval de temperatura adequat. Un fet que cada cop està sent més habitual entre famílies del País Valencià i com no, a nivell local.

Es per això, que Compromís ha proposat a l’Ajuntament de Llíria instar a la Generalitat Valenciana a aprovar un decret de llei per la via d’urgència que impedeixca tallar el subministrament de llum i gas durant els mesos que es registren les temperatures més extremes de l’any a les famílies que acrediten la manca de recursos. A més de concedir un ajornament del pagament dels rebuts pendents.

Igualment, compromís reclama a l’ajuntament que es comprometa a establir un acord amb les empreses de subministrament de llum i gas pel qual aquestes no puguen tallar el servei a les unitats familiars que reben uns ingressos inferiors al salari mínim interprofessional o es troben en una situació econòmica d’estat de necessitat. L’ajuntament promourà la ruptura de qualsevol vincle contractual amb les citades entitats, si aquestes no acaten les peticions plantejades.

Finalment, la proposta feta al Ple de Llíria recull la petició a la Conselleria de Medi Ambient, Aigua i Habitatge per a posar en marxa un pla per a la Rehabilitació Energètica dels Edificis i dotar aquest pla de les subvencions necessàries per al seu desenvolupament.

Compromís Llíria

Comparteix

Icona de pantalla completa