Diari La Veu del País Valencià
La pitjor Direcció del món, per Vicent Bolta
A l’Hospital La Pedrera tenim la pitjor direcció del món.

l problema principal és que menyspreen els treballadors, el principal valor d’una institució sanitària, perquè són els que cuiden dels malalts ingressats. Qualsevol persona que lidere una organització ha de ser conscient que sense la col·laboració, la motivació, la capacitació i la il·lusió de les persones que componen l’organització, aquesta no pot anar endavant ni complir amb la seu missió.

Pareix que aquesta direcció ha llegit un manual de recursos humans i està fent tot el contrari del que se suposa que ha de fer. Un hospital que ha rebut infinitat d’agraïments dels malalts i dels familiars, mencions en Conselleria de Sanitat, i fins i tot un premi del Col·legi d’Infermeria a aquest col·lectiu per la seua bona tasca, l’han convertit en un any en un polvorí a punt d’esclatar. Un personal que ha demostrat des de fa anys la seua bona predisposició a col·laborar, a formar part dels grups de treball de forma voluntària per millorar infinitat d’aspectes del funcionament de l’hospital, que s’ha format en unes habilitats noves per a ells i elles per tal d’aconseguir una transició modèlica des d’un hospital d’aguts com era l’Hospital Marina Alta (amb serveis quirúrgics, unitat de cures intensives, urgències hospitalàries, diàlisis, etc) en un hospital d’atenció al malat crònic i de llarga estada, on el treball és molt diferent.

Ara està dient que ja està be, que no pensa col·laborar en tot allò que no siga obligatori, que es dóna de baixa de comissions i grups de treball i està demanant de forma massiva el cessament immediat de tot el equip directiu de l’hospital mitjançant escrit signat individualment.

¿Com s’ha pogut donar un canvi tan dràstic en tan sols un any? Aquest canvi d’actitud és el resultat d’un any sencer d’incompetència de l’equip directiu en la relació amb els treballadors. En primer lloc, per plantejar una qüestió sobre els torns de treball en la qual la immensa majoria del personal va dir que volia continuar com estava des de fa 6 anys, és a dir, amb el torn de 12 hores, que és el que està imposant-se cada volta més en tots els hospitals del nostre entorn i després no fer cap cas de l’opinió expressada pels treballadors. Si aquest torn de 12 hores, en què l’Hospital La Pedrera va ser pioner, és cada volta més usual, és perquè ha demostrat que, fent les mateixes hores en còmput anual, permet una millor conciliació de la vida laboral, familiar i personal i un major descans físic i, sobretot, psicològic al personal sanitari. I tot això sense que supose una manca o una baixada de qualitat assistencial. En segon lloc, per adduir raons espúries per al canvi de torn que no corresponien a la realitat.

Al llarg de tot l’any 2016 la direcció de l’hospital va al·legar progressivament: que es feia per la salut laboral dels treballadors, raó a la qual la Unitat de Prevenció de Riscos Laborals de la Conselleria de Sanitat es va negar a donar suport; que es feia perquè segons el Decret de Jornada el torn de 12 hores és il·legal, raó que la DG de Recursos Humans de la Conselleria de Sanitat també es va negar a donar suport; que es feia perquè la atenció al malalt a la vesprada no era com calia, raó que ells mateixos van haver de retirar i demanar disculpes als treballadors en una assemblea després d’adonar-se que no era veritat ni just, més quan es pot comprovar amb els fulls d’agraïment i els comentaris dels malalts i familiars. Per últim, la direcció va adduir que li costava cobrir les incidències de baixes amb aquest torn. Totes aquestes raons han anant canviant tal com els treballadors i la Conselleria de Sanitat han desmuntat els seus arguments. La qual cosa ens indica que la veritat del motiu encara no està clara. És, per tant, una gestió fosca que no dóna confiança. I és aquesta manca d’ètica i de transparència en la relació amb els treballadors la qüestió que probablement més els ha exasperat .

Davant la raó que el problema era cobrir les incidències de baixes, la Junta de Personal va arribar a un acord segons el qual, durant dos mesos, és a dir, gener i febrer de 2017, la mesura quedaria en suspensió i mentrestant es faria una monitorització de les incidències. No obstant açò, la setmana després de festes de nadal la direcció comunica a la Junta de Personal i a tots els treballadors que el nou torn, imposat, començarà l’1 de febrer, incomplint així el seu compromís que havia donat per escrit als representants dels treballadors i que coneixia tot l’hospital. Aquesta ultima acció ha sigut l’espurna que ha encès la flama i que està portant a tot l’hospital a una tensió i un mal ambient laboral insuportable. És en aquesta tessitura, que tant de mal fa a la imatge de l’Hospital La Pedrera, al seu prestigi i credibilitat, i de la qual Intersindical Salut fa responsable directe l’equip directiu, que com a sindicat ens unim a la petició clamorosa de canvi de direcció, i demanem a la Conselleria de Sanitat el cessament immediat d’aquest equip directiu i la seua substitució per un que escolte, que empatitze i que pose en valor els professionals. En definitiva, un equip directiu amb un talant mínimament democràtic, més adient amb els temps que corren.

Vicent Bolta i Arbona
Junta de Personal del Departament de Salut de Denia

Comparteix

Icona de pantalla completa