Diari La Veu del País Valencià
Ni el Consell ni la CHX assignen una reserva d’aigua del Xúquer per a la Ribera
RedactaVeu / Alzira

Ni la Confederació, ni la Generalitat es van comprometre en la reunió d’ahir a assignar clarament, en el Nou Pla de Conca, una reserva d’aigua del Xúquer per als abastiments de la Ribera, malgrat les demandes dels ajuntaments. La proposta presentada es basa en una permuta que contemplava el pla del 1998 quan l’escenari era completament distint a l’actual, ja que ara se sap que la Ribera necessita aigua superficial del Xúquer per al seu abastiment, qüestió que no es contemplava aleshores on la hipòtesi partia de l’abastiment dels pous de la Garrofera. Així ho ha denunciat Compromís per l’Aigua.

A més, la plataforma (Compromís Ribera Alta, Ribera Baixa i Més Algemesí) considera que el Conveni Regulador de la Comunitat d’Usuaris del Xúquer “és una burla per als ajuntaments implicats i per als ciutadans. Aquest conveni significa, en la pràctica, penalitzar els veïns dels pobles afectats per la mala qualitat de l’aigua, de la qual, ells no en són els causants, sinó les víctimes”.

Confederació i Generalitat, que deurien haver vetllat fa anys per la qualitat de les aigües subterrànies de les quals depén l’aigua potable dels pobles, “es desentenen del tema i pretenen que siguem els veïns qui paguem 1 milió d’euros anuals per solucionar el problema que ells no han sabut resoldre ni prevenir”. Els ciutadans dels 13 pobles afectats, denuncia la plataforma, “no som beneficiaris de res, sinó perjudicats que demanem el rescabalament d’un dret conculcat. En segon lloc, el cost de la mesura de substitució de la font de subministrament recau, justament, sobre la part perjudicada”.

Al mateix temps que s’està elaborant un nou Pla de Conca en què s’ha de garantir l’aigua de la millor qualitat pels abastiments d’aigua a la població, amb caràcter prioritari, “per a la Ribera s’improvisa un pegat ancorat en les eines previstes pel pla caduc del 1998, que incompleix la Directiva Marc de l’Aigua i que deuria haver-se extingit fa anys”. “Tot i agrair l’oferiment dels regants, pensem que no són ells qui han de solucionar el tema”.

15 anys de “demostrada ineficàcia”

La solució proposada, segons la plataforma, “és perjudicial per als ciutadans afectats i és la darrera ocurrència de la Generalitat després de 15 anys de demostrada ineficàcia per solucionar el problema. Parlar d’una ‘solució en temps rècord’ és burlar-se dels ciutadans. Tota la proposta no pot ser qualificada més que com a frau polític”.

La solució, expliquen, “no pot passar per la constitució d’una comunitat d’usuaris entre regants i ajuntaments on aquests últims dependrien de les decisions d’aquells que concentren el major volum d’aigua, és a dir, les comunitats de regants enfront dels volums en mans de cada ajuntament”.

Des de Compromís per l’Aigua “exigim que l’abastiment a població de la Ribera siga tractat com el que és: un ús prioritari de l’aigua”.

És per això que, des de Més Algemesí i Compromís de la Ribera Alta i la Ribera Baixa “ens oposen frontalment a la solució proposada i al Conveni Regulador que se’ls presentarà. Signar un conveni com aquest és un error històric enorme –que pagarem durant dècades. No es pot acceptar el 2013, una solució que sorgeix d’un pla elaborat el 1998 i que, si s’accepta, pot tancar per sempre la possibilitat de tenir una assignació d’aigua de bona qualitat del Xúquer amb la concessió administrativa corresponent a què tenim dret”.

Comparteix

Icona de pantalla completa