Diari La Veu del País Valencià
L’Eliana acumula premis com a municipi sostenible
RedactaVeu / València

El premi ʹBandera Verde-Municipio Responsableʹ constitueix un referent per als municipis compromesos amb la protecció del medi ambient i el foment d’un consum responsable. Amb la solvència que atorguen les 12 edicions celebrades, aquest guardó serveix de plataforma per donar a conéixer la realitat ambiental dels pobles i ciutats del territori estatal, mesurant els esforços que duen a terme les corporacions locals en benefici dels seus veïns i veïnes.

La candidatura de l’Eliana que l’ha feta mereixedora del premi comprén el conjunt d’actuacions fetes en els darrers anys, les quals han suposat una millora significativa en termes de sostenibilitat ambiental.

En aquest sentit, iniciatives com ara l’increment i la millora continuades de l’oferta de parcs i jardins d’alt valor (creació del Jardí Municipal Hort de les Taules, instal·lació de jocs d’aventura a la pineda Ramón Navarrete, programa municipal d’horts d’oci) i la protecció de les zones verdes, la qual ha inclòs la catalogació dels arbres monumentals d’interès local, juntament amb l’esforç col·lectiu per ser un dels municipis del País Valencià on més es recicla, han estat molt positivament considerades pel jurat a l’hora d’atorgar el premi en la categoria de residus, neteja i jardineria.

Pel que fa a les categories de compromís ambiental i consum energètic i contaminació, s’ha valorat l’aposta que l’Eliana ve realitzant per tal de reduir la seua petjada ecològica, mitjançant l’estalvi energètic.

Dins d’aquesta línia, destaquen aquelles mesures orientades a promoure una mobilitat més sostenible, conferint un major protagonisme a les persones front als vehicles, amb projectes emmarcats en el Pla de Mobilitat i Accessibilitat Sostenibles, com l’ampliació de la xarxa de carril bici o la creació de noves zones d’aparcament al voltant del centre urbà.

Juntament amb això, han estat corregits més de 10.000 m2 de carrer per fer desaparèixer els obstacles arquitectònics que dificultaven l’accessibilitat. També les iniciatives per disminuir el consum de l’enllumenat públic han sigut essencials: la renovació de moltes de les lluminàries per altres més eficients i l’optimització en l’encesa dels llums han redundat en un benefici ambiental i econòmic considerable.

Finalment, el jurat ha valorat que l’Eliana és així mateix un municipi exemplar en matèria d’Educació ambiental i participació ciutadana, no sols per la quantitat d’activitats educatives que l’Ajuntament organitza cada any, sinó també i sobretot per l’elevada implicació de la ciutadania en totes les iniciatives i per l’estreta relació que uneix els mecanismes participatius amb el procés de presa de decisions sobre polítiques locals, de manera que el treball i les propostes del Consell dels Xiquets, del Fòrum Ciutadà de l’Agenda 21 i del Consell de Participació, es veu reflectit en l’adopció de decisions per part de la corporació local.

Comparteix

Icona de pantalla completa