Diari La Veu del País Valencià
Col·lectius socials demanen una fiscalia activa contra els delictes d’odi
Europa Press / València

Així ho ha manifestat el delegat del Moviment Contra la Intolerància, Ángel Galán, que ha actuat com a portaveu del grup d’entitats que s’ha reunit amb la fiscal a la Ciutat de la Justícia de València. Aquesta fiscalia funciona des d’abril, i la reunió té l’objectiu de “fer-li veure una realitat que es viu diàriament a l’àmbit dels delictes i crims d’odi”.

Galán ha assenyalat, abans de la reunió que, tot i que la fiscalia especial s’ha creat per investigar tots aquells casos relacionats amb la igualtat i la no discriminació, “creiem que estarà disposada a assumir també els relacionats a l’àmbit dels delictes i crims d’odi”.

El portaveu del col·lectiu d’entitats socials ha assenyalat que no hi ha dades exactes sobre els delictes d’odi, perquè a l’Estat espanyol no hi ha una legislació concreta en aquest sentit i “policialment no hi ha un registre que els qualifique com a tals”.

A través de diferents associacions es tenen “estimacions de l’ordre d’entre 3.000 i 4.000 delictes d’odi anualment” des de diferents punts de vista: antisemitisme, homofòbia, xenofòbia, racisme, “i moltes altres varietats d’un mateix prisma que conflueixen en delictes d’odi”.

Al País Valencià, Galán ha indicat que s’han produït més de 60 fets relacionats amb els delictes d’odi el 2012. “Són dades que tractem des de la precarietat amb la qual es funciona i les possibilitats que hi ha”, ha matisat.

El Cas de Soledad Torrico

El representant de Moviment Contra la Intolerància ha reconegut que la reunió amb la fiscal especial no ve motivada per cap fet en concret. De tota manera, ha explicat que es va saber de la seua existència quan aquesta fiscalia va assumir el cas de Soledad Torrico, la dona immigrant boliviana que “va morir per no ser assistida de manera adequada a l’àmbit sanitari per la seua condició d’immigrant”, ha recordat Galán.

Precisament, un dels que ha assistit a la reunió amb la fiscal ha sigut el marit de Soledad Torrico. “Creiem oportú que ens acompanye hui per a demostrar que calen aquest tipus de fiscalies”, ha apuntat Galán.

El marit de Soledad Torrico, Jesús Bazán, ha indicat en declaracions als periodistes que “si no haguera tingut el color de pell que tinc no estaria ací. Ha sigut molt dur”. L’home considera que “aquest tipus de fiscalia és important perquè el de la meua dona no ha sigut l’únic cas, hi ha molts més”.

A la reunió amb la fiscal especial han assistit representants de Moviment contra la Intolerància, Comunitat Israelita de València, Centre Cultural Islàmic de València, Associació Civil Jarit, Avusan, Associació de Bolivians Sariri, Amnistia Internacional, Campanya CIE’S No i Acció Popular contra la Impunitat.

Comparteix

Icona de pantalla completa