Diari La Veu del País Valencià
El pregó fester i la presentació de les Banderoles, tret d’eixida del Moros i Cristians de Moraira
RedactaVeu / Moraira

Els festejos de Moros i Cristians de Moraira van començar oficialment la nit del divendres amb el pregó anunciador de les festes a càrrec de l’expresidenta de la Junta, Nora Conca i la presentació de les Banderoles de les onze ‘filaes’ de tots dos bàndols en l’Esplanada del Castell, davant un nombrós públic.

El primer acte va tenir lloc en el saló d’actes del ‘Espai La Senieta’ de Moraira on la presidenta de la Junta Central de Moros i Cristians, Mª José Vidal, va presentar a la pregonera 2013, una veïna de la localitat integrada a la festivitat, ja que va ser presidenta de la Junta i és component de la Filà ‘Almorach’.

Nora Conca va parlar dels seus records i vivències dels festejos, un discurs emotiu, on va citar moltes anècdotes del seu pas per aquesta festa, que va concloure amb una gran actuació dels components del Cor ‘La Senieta’ de Moraira.

La festivitat va continuar el dissabte, on a les 22:30 hores, va eixir la banderola de la Junta Central de Moros i Cristians, que acompanyats de la música de la Colla ‘El Falçó’ de Teulada, ambaixadors i banderers, van arreplegar tots els estendards de les ‘filaes’ per a dirigir-se a l’Esplanada del Castell per procedir a l’acte de presentació.

Allà, els esperaven la resta de components de ‘filaes’, veïns i turistes que en aquestes dates visiten Moraira, i seguidament les encarregades de presentar l’acte, la regidora Chantal Giron i Dori Moncho, de les filaes ‘Conqueridores’ i ‘Almoraima’, van cridar a l’escenari la presidenta de la Junta Central de Moros i Cristians, Mª José Vidal, per a procedir a imposar les banderoles en els estendards.

Tot seguit, van ser presentats els estendards de les fiales dels bàndols cristians Filà ‘Cavallers del Rei Don Jaime’, ‘Muladies’, ‘Conqueridores’, ‘Almogàvers’ i la Capitania Cristiana 2013, la Filà ‘Hosts del Cid’ composta per 13 dones, 8 homes, i 8 xiquets i xiquetes, al costat de la seua Capitana, Margot Muñoz.

Les presentadores van procedir a cridar el bàndol moro compost per les filaes ‘Marsa Mudharira’, la nova filà ‘Bashira’, seguides de la filà ‘Alm-hadrabba’, ‘Almorach’, ‘Califes Abbassies’ i els últims a pujar la Sultania Mora 2013 la filà ‘Almoraima’ composta per 22 dones, al costat del seu Sultà, Rafael Roca i la seua Banderera, Zoila Sanz.

Després de pujar tots els components del bàndol cristià i els de la mitja lluna, les presentadores van procedir a cridar la regidora de Festes, Mila Caselles, qui va ressaltar que en aquestos temps complicats econòmicament, és molt important la unió i “el treball de totes les persones implicades en aquest festeig”, per açò, va agrair la “obstinació, esforç, dedicació i treball de la Junta Central de Moros i Cristians, dels components de les 11 filaes, de totes aquelles persones i departaments municipals, que col·laboren any rere any en aquestes festes, perquè puguen celebrar-se”.

Va clausurar l’acte l’alcalde de Teulada, Antoni Joan Bertomeu, qui va donar la benvinguda a la nova filà mora ‘Bashira’ i va reconèixer l’esforç realitzat per part de tots els que fan possible aquests festejos tan arrelats al municipi, al mateix temps que va recalcar que és un revulsiu econòmic i turístic per al municipi.

Els festejos continuaran hui dimarts amb el concert de la Coral Anglesa, el dimecres, actuació de la Colla ‘El Falçó’ de Teulada i el divendres conquesta mora.

Comparteix

Icona de pantalla completa