Diari La Veu del País Valencià
Xerrada col·loqui ‘Llei d’ús i ensenyament del valencià’
Els socialistes commemorem el 30 aniversari de la Llei d’Ús i Ensenyament del Valencià, posada en marxa pels socialistes, i “que ha sigut un símbol de l’autogovern i que roman viva, malgrat el greu problema de falta d’execució i recursos per part del PP en els últims anys”.

Per al dia 18 d’octubre, a les 19,30 hores, els Socialistes de Sueca celebrarem a la Casa del Poble de Sueca una xerrada-col.loqui, a nivel comarcal, per parlar sobre el futur desenvolupament de la LUEV, la llei que ha permés normalitzar el valencià a l’escola. A la qual intervindran, el secretari de relacions polítiques i conseller quan es va aprovar la Llei d’Ús del Valencià, Ciprià Císcar; el vicesecretari d’educació, Miguel Soler, i la secretària de Política Lingüística, Carmelina Pla.

El PSPV – PSOE ha posat en marxa una campanya que durant aquesta tardor recorrerà totes les comarques de la Comunitat per commemorar el 30 aniversari de la Llei d’Ús i Ensenyament del Valencià ( LUEV ) i , en aquesta línia , buscar ” una nova frontera de revalencianització ” .

Carmelina Pla ha assenyalat que la campanya passarà per totes les comarques , on els socialistes mantindran reunions amb la comunitat educativa i els agents socials per commemorar l’aniversari de la LUEV i per rebre ” l’impuls de noves propostes que formaran l’alternativa al desgovern del PP ” .

La campanya amb la celebració de la Setmana del Valencià que es dedicarà a l’activista cultural Josep Lluís Bausset , ” que va lluitar sempre , durant tota la seva vida , pel valencià i per aconseguir que tothom tingués coberts els seus drets lingüístics” , ha destacat Pla .

Per la seva banda, Ximo Puig ha subratllat que la LUEV “ha estat un símbol fonamental de l’acció de l’autogovern dels valencians” i , en aquest sentit , ha indicat que aquesta llei “es manté vida ” després de 30 anys , ja que , a tot i que hi ha “un problema greu de manca d’execució” , la norma ” ha mostrat la seua validesa, la seua virtualitat i la seua absoluta necessitat ” .

En la seva opinió , “cal una revalencianització ” i “donar un nou impuls a la LUEV ” i, en aquest sentit , ha explicat que en l’aniversari d’aquesta Llei recordaran la seua història i es centraran en dos apartats . En primer lloc , en l’ensenyament , on reclamaran més places educatives per a les línies en valencià i , en segon lloc , en l’ús i , en aquesta línia , demanaran ” un nou impuls” perquè les dues llengües de la Comunitat estiguen ” en igualtat ” .

Esta campanya que també constarà de diversos actes repartits per les altres comarques valencianes, com a taules redones en les quals participaran agents fonamentals com són Escola Valenciana i altres entitats culturals i cíviques que treballen intensament per a mantenir l’impuls lingüístic, i finalitzarà al voltant del 30 de novembre, dia en què es va aprovar a Alacant esta llei, amb un acte central.

Per la seua banda, la secretària de Política Lingüística del PSPV-PSOE, Carmelina Pla, ha destacat que esta campanya tracta de commemorar “una llei que ha suposat un bon marc normatiu per a introduir l’ensenyament en valencià”, així com la recollida de propostes i iniciatives “que donaran forma a la nostra alternativa al desgovern del PP”.

PSPV-PSOE Sueca

Comparteix

Icona de pantalla completa