Diari La Veu del País Valencià
La llei Wert fa de la música una assignatura ‘Maria’
RedactaVeu / València

La Federació de Societats Musicals (FSMCV) ha traslladat a tots els partits polítics, amb representació en el Congrés dels Diputats, esmenes a la LOMQE per a defensar una adequada presència de la música per la seua incidència formativa i pedagògica.

La proposta inclou recerques científiques, objectius i projectes d’associacions relacionades amb l’educació musical, iniciatives i opinions que justifiquen una major i eficaç presència de l’educació musical i els ensenyaments artístics en el sistema educatiu i apunta a dues conclusions d’aquests estudis per les quals aquestes esmenes haurien de ser considerades: els estudiants que segueixen estudis de formació musical tenen millors resultats acadèmics en llengua, matemàtiques, història i ciència, i la música és una eficaç eina contra el fracàs i l’absentisme escolar.

Les esmenes pretenen que en educació primària i secundària, l’educació artística siga una matèria troncal en lloc d’una assignatura específica depenent de l’oferta educativa i en batxillerat, que es recupere la doble via d’arts plàstiques i escèniques, o bé, que la via d’arts siga més específica i es complete amb matèries troncals artístiques i musicals i no solament de l’àmbit humanístic o estètic.

Josep Francesc Almeria, president de la FSMCV, espera obtenir “un ampli consens entorn de la iniciativa” perquè diversos partits polítics han reaccionat amb rapidesa i l’han valorada positivament.

Almeria insta José Ignacio Wert a “corregir, com ho va fer EUA i Regne Unit després d’aquestes recerques, l’eliminació o reducció de la música i els ensenyaments artístics del sistema educatiu”.

Així mateix, ha manifestat que “a més de l’important factor pedagògic, el col·lectiu es veuria beneficiat per les ocupacions que podria generar la mesura”.

Els experts consideren un “error pedagògic de primera magnitud” que la música siga optativa en la llei i que no s’atenguen les recomanacions de la Unesco que constaten la seua efectivitat encara que un dictamen de mínims del Consell d’Estat, màxim òrgan consultiu del Govern, exposava que la música i els ensenyaments artístics encara que “es convertisquen en optatives, la seua oferta seguisca sent almenys obligatòria i que s’hi puga accedir en condicions d’igualtat en tot l’Estat”.

Suport del PSPV

El sotssecretari d’Educació del PSPV, Miguel Soler, insta el grup socialista en el Congrés al fet que done suport a les esmenes presentades per la Federació de Societats Musicals de la Comunitat Valenciana (FSMCV) i demana a Fabra que deixe d’obeir Rajoy i Wert i defense els interessos dels valencians.

Miguel Soler, ha apuntat que “el menyspreu de la nova Llei d’Educació cap als ensenyaments artístics en general, i cap a la música en particular, és manifest, fins al punt que hi ha alumnes que poden finalitzar l’educació obligatòria sense haver cursat mai ensenyaments musicals”.

>

Entrevista Josep Francesc Almeria, president de la FSMCV

laveupv.com

Comparteix

Icona de pantalla completa