Diari La Veu del País Valencià
La dècada de la fira Experimenta
Malgrat la bombolla, la crisi, la precarietat de l’ocupació, Experimenta s’ha mantingut com una fira científica anual, única en el nostre entorn. Tot va començar en 2005, quan la Facultat de Física de la Universitat de València va convocar per primera vegada Experimenta. Des de llavors i any rere any, ens hem deixat captivar per l’interès i l’enginy d’uns 500 projectes i 2.000 participants, amb un 40% de dones, percentatge superior a l’habitual en aquestes disciplines. I per la calidesa de 10.000 visitants, còmplices i animadors d’aquests joves tecnocientífics per un dia, que també reben premi del públic per votació.

Hem disposat aquests anys de la col·laboració de diferents entitats, d’un projecte competitiu (Fundació Espanyola per a la Ciència i la Tecnologia del Ministeri d’Economia i Competitivitat) i molta dedicaciA més a més, Experimenta va obtenir el premi de Física en la Societat en el concurs Ciència en Acció celebrat a Bilbao l’octubre de 2013.

Passegem per una de les fires Experimenta: enmig del rebombori ens apropem a dues joves que expliquen el seu projecte des de fa hores, com el van idear i el van construir, “… fixa’t que curiós, ara es mou i en acostar l’imant, no”. “Podem observar…”. “Açò s’entén pensant que…”. El cansament –caps de setmana i temps de pati dedicats a enllestir-ho tot– no fan forat en elles ni en la professora, qui somriu pensant que van ben preparades. Xiquetes i xiquets s’amunteguen al voltant i toquen les peces com si no s’ho cregueren. Després de l’explicació, els més menuts tornen al taller de Fisicalàndia.

I ara, valorem allò viscut en aquests dos lustres. Què aporta Experimenta, a més d’una jornada inoblidable? La física és font de sorpresa i curiositat, estudi interessant per si mateixa i, sorpresa!, està entrellaçada amb les aplicacions tecnològiques que ens envolten, aquestes que afavoreixen les professions sòlides i interessants que volem per als nostres joves. Trencar amb el tòpic “Que inventen ells” i, com en altres països, basar el nostre teixit productiu en la recerca i innovació, és possible. Però tot comença amb una xiqueta curiosa, fascinada perquè la palleta del seu refresc sembla trencada, malgrat seguir intacta. Amb una jove que, emocionada, entén el seu experiment amb l’ajuda del seu professor.

El proper 26 d’abril, al Museu de les Ciències celebrem la nostra X Fira Experimenta. De nou hi haurà projectes interessants, joves entusiastes, xiquets curiosos, professors entregats i un públic incombustible. Ací estarem al peu del canó. Us esperem a tots.

Chantal Ferrer
Universitat de València

Comparteix

Icona de pantalla completa