Diari La Veu del País Valencià
Banyeres de Mariola es declara municipi lliure de ‘fracking’
RedactaVeu / Banyeres de Mariola

El municipi de Banyeres de Mariola s’ha declarat en contra de la utilització de tècniques potencialment agressives cap el medi ambient com la fractura hidràulica o ‘fracking’. En una moció presentada el darrer ple,el grup municipal de Compromís va exposar que aquesta tècnica per possibilitar o augmentar l’extracció de gas i petroli del subsòl pot afectar negativament els recursos naturals de Banyeres de Mariola, els seus veïns i el seu territori.

La utilització del procediment del ‘fracking’ consisteix en la injecció a pressió d’additius químics al terreny, amb l’objectiu d’ampliar les fractures existents al substrat rocós que tanca el gas o el petroli. Així s’afavoreix la seua eixida cap a l’exterior. Les principals repercussions són l’emissió a l’atmosfera de contaminants, la contaminació d’aigües subterrànies a causa dels fluxos incontrolats de gas o fluids, la fuga de líquids de fracturació i l’abocament incontrolat d’aigües residuals.

A partir de l’aprovació d’aquesta moció, el municipi de Banyeres de Mariola s’oposarà a qualsevol petició d’aquest tipus, tant al seu municipi com a qualsevol altre que aquest ajuntament considere pot afectar, tant directament com indirectament, els seus recursos naturals, així com els seus interessos. A més, l’Ajuntament de Banyeres de Mariola sol·licitarà al Consell de la Generalitat que prohibisca en tot el territori valencià l’ús de la fractura hidràulica com a tècnica.

El Govern autonòmic del Partit Popular té pendent autoritzar i donar els permisos a l’empresa Montero Energy que ha sol·licitat realitzar ‘fraking’ a les comarques del nord. En diversos col·loquis mediambientals s’ha denunciat ‘l’ambigüitat’ del PP que s’ha contradit en diverses ocasions a l’hora de posicionar-se sobre la utilització d’aquesta tècnica. El Partit Popular, que no s’oposa oficialment a la utilització de la pràctica de la fractura hidràulica a l’Estat espanyol, en canvi ha recolzat la moció antifracking presentada per Compromís a l’Ajuntament de Banyeres. La moció va ser aprovada per unanimitat amb els vots a favor de Compromís, el Partit Popular i el PSPV.

Comparteix

Icona de pantalla completa