Diari La Veu del País Valencià
La ocultació de sismes és un atemptat a la transparencia
LA OCULTACIÓ DE LA POSSIBILITAT DE SISMES ÉS UN ATEMPTAT ALS PRINCIPIS FONAMENTALS DE LA DEMOCRÀCIA: LA TRANSPARÈNCIA

Ja portem, a data d’avui 26 de setembre, més de 200 sismes en el mes de setembre des que s’iniciaren els treballs d’injecció de gas al dipòsit del Castor.Més de 200 sismes. Han estat les primeres injeccions de gas les causants dels microsismes que s’han pogut detectar en els últims dies, tots ells de magnitud inferior a 3, i per tant, imperceptibles per a les persones i només enregistrats pels sismògrafs. Que Castor està provocant aquests sismes és una veritat irrefutable. Anteriorment a l’establiment del Castor no es coneix a la zona cap sisme.

En aquestes darreres hores, en la matinada de dilluns a dimarts 24 de setembre, entre les 0’51 h i les 2’08 h, s’han produït 6 sismes: 4 d’ells que estarien dins la categoria de microsisme, 2 d’ells ja passarien la següent fase de sisme menor, que generalment no són perceptibles, però que indubtablement són sismes. En la matinada d’avui,25 de setembre, s’han produït 9 sismes, algun d’ell sobrepassant el límit de magnitud 3.0.

La setmana passada ,després que els alcaldes de Vinaròs, Benicarló i Peníscola ,amb l’estratègia de l’estruç que fa amagar el cap a la població , per no interferir en segons quines activitats i van demanar calma
a la població, es van produir en la tarde del 19 de setembre un sisme de magnitud 2.9, el dia 18, dos sismes de 2.4 i de 2.0. A dia d’avui la única resposta és calma.

ESQUERRA REPUBLICANA pregunta si és pot tenir calma davant el silenci; ESQUERRA REPUBLICANA es pregunta si es pot tenir calma si qui la demana i la dóna als alcaldes és l’empresa que ha invertit tant capital en la planta i no reconeixerà errors per no espantar inversors; ESQUERRA REPUBLICANA es pregunta si es pot tenir calma quan s’ha enganyat massivament a Vinaròs primer dient-los que hi haurien 400 llocs de treball per a gent del poble i, segon, s’ha enganyat massivament a la seva població, a les generacions més joves, a les generacions més grans, ocultant de manera conscient que es produirien sismes. Per què se’ns ha enganyat? Ningú no ha tingut, per a variar, la delicadesa d’informar les poblacions més properes i, per extensió,als ajuntaments veïns, com Alcanar, de l’existència d’aquests petits terratrèmols i els seus orígens”. I ara els dirigents ens demanen silenci i calma. Qui es pot fiar d’un partit que li va dir “hilitos de plastilina” al petroli del Prestige? qui es fia d’un partit que els seus ascendents conservadors de la UCD, que van acabar al PP, van dir que la colza “era un bichito que cae i muere”? qui es pot fiar d’un partit que menteix amb el YAK 42, que menteix amb els atemptats del 11-M, que menteix amb el seu propi finançament?.

I respecte l’ajuntament de Vinaròs,és curiós que ara l’Ajuntament de Vinaròs vulga demanar explicacions. Que no van donar autorització per al projecte Castor? Que no sabien que aquest projecte incloïa perforacions per a la injecció de gas? Com es pot sorprendre ara l’Ajuntament de Vinaròs si des d’ESCAL UGS s’assegura que tot això ja estava més que previst? .

Recordem només que al recurs d’alçada presentat el 8/04/2010, davant la Secretaria Autonòmica de Medi Ambient, Aigua,Urbanisme i Vivenda de la Generalitat Valenciana, es precisava que:

“La autorización ambiental integrada, que incluye la Resolución de 23 de octubre de 2009, de la Secretaría de Estado de Cambio Climático, por la que se formula declaración de impacto ambiental del proyecto de Almacén subterráneo de gas natural Amposta (BOE núm 272,11/11/2009), no incorpora estudio sismológico sobre el riesgo de una falla próxima a la plataforma marina que pudiera resultar un riesgo para la seguridad; todo ello a pesar de que en la misma se indica que “El observatorio del Ebro, considera que se debe estudiar la frecuencia y magnitud de la actividad sísmica incluyendo pruebas que aseguren que las presiones debidas a la inyección no causen fracturas en las rocas.” Per què ens han mentit al poble?

Des d’ESQUERRA REPUBLICANA DE Vinaròs exigim :

-Que comparega l’empresa ESCAL davant l’opinió pública, en un lloc públic, i mitjans de comunicació i dóne explicacions al poble de Vinaròs de les coses que va callar en el seu moment.

– Que l’Alcalde de Vinaròs comparega, i no s’amague com ha fet en alguns plenaris, en explicar al poble de Vinaròs , i davant de l’opinió pública i mitjans de comunicació, quines són les mesures de seguretat contemplades davant d’un imprevist que pose en perill a la nostra ciutadania i pobles veins.

– Que ens expliquen quins són els protocols de seguretat d’evacuació i totes aquells qüestions adients en cas d’emergència.

-Que ens expliquen si els sismes poden produir perjudicis a la pesca en aquesta zona, i sobretot al llagostí.

-Que ens explique el tridente famós,de Vinaròs, Benicarló i Peníscola, si detras del silenci còmplice esta el perjudicar la imatge turística abans que vetlar per la salut dels seus veïns i veïnes.

-De la mateixa manera que es va crear una comissió d’experts per a marejar la perdiu durant tants mesos respecte el Fracking, ara exigim que es cree una comissió d’experts per estudiar les conseqüències geologiques de les activitats de CASTOR a la costa de Castelló

Ha arribat el moment de demanar responsabilitats als que han silenciat els possibles efectes negatius del projecte Castor cap a la gent de Vinaròs. De moment tot ha estat silenci i engany.

Comparteix

Icona de pantalla completa