Diari La Veu del País Valencià
El PP rebutja una proposta sobre accés a la salut d’immigrants irregulars
EFE / València

La iniciativa, presentada pel PSPV, plantejava a més instar al Consell a assegurar que les reformes adoptades pel Govern central no limiten l’accés a la salut de les persones que viuen a l’Estat espanyol, i a demanar a l’Executiu central la recuperació de la universalització del dret a l’assistència sanitària pública.

El socialista Ignacio Subías ha afirmat que “s’ha passat d’un sistema universal, públic i gratuït de salut a un model assistencial en el qual es retrocedeix 30 anys, i ha alertat que l’impacte en termes de salut de limitar l’accés al sistema d’aquestes persones serà enorme i portarà a una ruptura social”.

“Parlem de drets, de valors i salut de les persones”, ha assenyalat Subías, qui ha acusat al PP de ‘mercantilitzar’ la sanitat i introduir una ‘contrareforma sanitària’, mentre que ha defensat que l’assistència ha de ser un dret, amb independència de la condició social.

El diputat del PP Luis Ibáñez ha destacat que el Govern socialista va deixar un deute sanitari de 15.000 milions d’euros, per la qual cosa va caldre adoptar mesures urgents per a garantir la sostenibilitat del sistema nacional de salut.

Ibáñez ha destacat que ‘la realitat’ és que els immigrants irregulars estan sent atesos en la xarxa pública valenciana actualment, de manera que encara que acudeixen als centres sanitaris i no tinguen recursos açò no és problema per a atendre’ls, doncs els professionals sanitaris tracten a tots els pacients que els arriben.

El PP també ha rebutjat que el Consell abone els interessos dels diners avançats pels usuaris que requereixen de material ortopèdic, i que es torne al sistema anterior en el pagament de les prestacions ortopèdiques.

Així ho demanava la diputada de Compromís Mònica Oltra, qui ha lamentat que els malalts que necessiten pròtesis han passat a finançar les “saquejades i buides” arques públiques de la Generalitat, per la qual cosa almenys se’ls haurien de pagar els interessos legals per avançar els diners, alguna cosa que porta de vegades a abandonar tractaments.

La diputada del PP María José García Herrero ha indicat que el Consell “ha d’ajustar-se” a la cartera de serveis comuns que va fixar el Govern socialista, i que la legislació assenyala que eixes prestacions no generen interessos, per la qual cosa no es pot anar en contra de la llei.

Comparteix

Icona de pantalla completa