Diari La Veu del País Valencià
L’opinió sobre el Dret a Decidir
L’opinió sobre el Dret a Decidir d’Antoni Defez, Francesc Jesús Hernández i Dobon i Antoni Signes Mulet

Des de la Plataforma pel Dret a Decidir del País Valencià continuem donant a conèixer les diferents respostes al qüestionari on preguntem per l’opinió que tenen sobre el Dret a Decidir a diferents persones destacades dins l’espectre polític, cultural o social del País Valencià.

Podeu llegir les respostes de Antoni Defez, doctor en Filosofia i Professor Titular de Filosofia de la Facultat de Lletres de la Universitat de Girona, Francesc Jesús Hernàndez i Dobon, professor de sociologia i antropologia social de la Universitat de València i Antoni Signes Mulet, ex-capellà i escriptor.

A continuació trobareu les respostes per ordre alfabètic pel que fa als cognoms:

Antoni Defez:

-Que significa per a tu, el Dret a Decidir?

Doncs que és un dret, tant individual com col·lectiu, que pertany al més estimable liberalisme republicà: permet concebre les identitats personals amb un màxim d’autocreació personal, i les identitats col·lectives –les identitats nacionals- amb un màxim de plebiscit diari. I dic en tots dos casos “amb un màxim” perquè, és evident, que no tota la càrrega de la identitat pot ser un simple resultat de decisions individuals i col·lectives. Ens fem qui som, però també ens fan. O millor dir: ens fem qui som a partir d’allò que ens fan les tradicions i les situacions històriques en què vivim.

-El País Valencià te Dret a Decidir?

El País Valencià, i també la Comunidad Valenciana. Faig aquesta distinció perquè em sembla que la pregunta tal i com està formulada ja oculta una resposta determinada… Per descomptat, els habitants que habiten i treballen en aquest territori tenen el dret a decidir. Però a decidir què? La seua relació amb la resta d’Espanya? I tant! Ara bé, no veig que socialment siga quelcom que preocupe a la gent d’ací, ni que li puga preocupar en un futur immediat. I potser aquest desinterès ja siga una decisió, la seua decisió. En realitat qui reclama el dret a decidir ja té decidit què vol decidir, i qui no el reclama també -ja té decidit què no vol decidir o que ha decidit ja.

-Com podríem assolir aquest Dret?

Si la pregunta fa referència a les passes a seguir, primer de tot caldria comptar amb una massa social crítica suficient com per exigir-lo. La resta ja seria lluita política. Ara bé, em sembla que la primera condició falla. I això és determinant, perquè qui té la sobirania, qui té el dret a decidir? Doncs molt simple, qui és capaç d’exercir-la, o exercir-lo. La sobirania o el dret a decidir es demostren decidint. En aquest punt sóc força voluntarista.

Francesc Jesús Hernàndez i Dobon:

-Què significa per a tu el Dret a Decidir?

No res. Els liberals defensen que hi ha drets sense Estats; els socialistes, no. Dret és allò que reconeix (declara) un Estat de la seua ciutadania i, per tant, qualsevol ciutadà o ciutadana pot apel·lar a les institucions de l’Estat quan considera que un dret reconegut li és vulnerat. L’Estat es constitueix declarant drets (per això les Constitucions comencen tot just així). Parlar de drets sense Estat és una posició liberal i reaccionària, al meu parer. Els Drets Humans no són una abstracció, sinó la nòmina comuna que declaren els Estats signataris. Em faig vell i jacobí, i a més, em resulta sorprenent que hipercrítics del liberalisme li facen el joc amb l’ABC de la política.

-El País Valencià te Dret a Decidir?

Només tenen drets els ciutadans i les ciutadanes. Només metafòricament podríem parlar de drets dels animals. Per PV podem entendre a) les persones que habiten al territori del PV: aleshores tenen els drets que declaren les seues entitats polítiques (Generalitat, Estat, Unió Europea). b) un subjecte col·lectiu, una entitat política amb voluntat pròpia… la meua posició (marxista) és que les úniques entitats supracol·lectives que tenen voluntat pròpia són les classes socials, ni tan sols les castes la tenen, i menys “pobles”, “nacions” i altres abstraccions burgeses. Naturalment hi ha diversitat cultural (que cal defensar), però els sentiments identitaris són perillosos.

-Com podríem assolir aquest Dret?

Com qualsevol altre. És molt senzill. Declares la independència d’un nou Estat i reconeixes eixe dret (o qualsevol altre que pugues imaginar) als seus ciutadans i ciutadanes. L’esquerra sempre cau als mateixos paranys. És trist.

Antoni Signes Mulet:

-Que significa per a tu, el Dret a Decidir?

El dret a decidir és intrínsec a la persona humana que és lliure per anar decidint en la vida.

-El País Valencià te Dret a Decidir?

El País Valencià té dret a decidir el seu futur com tots els pobles de la terra.

-Com podríem assolir aquest Dret?

Podem assolir-lo exercint-lo, argumentant-lo i transmetint-ho.

photo

Comparteix

Icona de pantalla completa