Diari La Veu del País Valencià
El 25M triem democràcia o Troica
En un dia en ple mes d’agost del 2011, després de rebre una carta amb les instruccions donades per la Troica (el Banc Central Europeu, el Fons Monetari Internacional i la Comissió Europea), el president del govern del PSOE, el sr Zapatero, va telefonar al líder del PP, el sr Rajoy, i acordaren ni més ni menys que una reforma constitucional. Als pocs dies era aprovada en el Congrés pels dos grans partits.

El contingut d’aquesta missiva va ser negat a l’opinió pública fins que fa uns mesos l’expresident la va publicar en el seu llibre de memòries. No ho duien en el seu programa electoral cap dels dos partits majoritaris. No calia debat, no es convocà referèndum, malgrat que les eleccions foren dos mesos després.

La reforma consistia a modificar l’article 135 que posa per davant de tot el pagament del deute als bancs i els seus interessos. Després va vindre tot un paquet legislatiu que emmordassava totes les administracions públiques. En els ajuntaments, amb la llei d’estabilitat pressupostària o els plans d’ajustos des del 2012, es posaven enormes restriccions a convocar treball públic o a la despesa de serveis socials. El que havia de ser la vertadera prioritat amb l’autèntic drama i l’emergència social que estàvem i estem sofrint.

Tot això ens estem jugant en les pròximes europees del 25M: sancionar imposicions antidemocràtiques per a satisfer la voracitat dels poders financers i econòmics, cosa que també ha passat a Itàlia, Grècia o Irlanda, o bé votar una alternativa. Una alternativa real per canviar les coses.

Des d’EU hem format una àmplia coalició, l’Esquerra Plural, amb els Verds, Iniciativa per Catalunya, Anova o Alternativa Socialista. Però per a dur avant unes altres polítiques, per a canviar les coses, és necessari fer-ho transformant aquesta Unió Europea. Hem construït una esquerra àmplia, amb un programa compartit per altres grans coalicions d’esquerres a Europa: Bloco d’Esquerda (Portugal), Die Linke (Alemanya), Front de Gauche (França) o Syriza (Grècia).

I la primera passa per a l’Esquerra Europea és democratitzar les institucions europees: que el govern de la Unió (la Comissió Europea, que conformen el PP i el PSOE europeu) se sotmeta a unes eleccions i al Parlament Europeu, perquè ara no reten comptes; igualment el BCE, que està actuant com a lobby de la banca privada. I les primeres mesures a prendre són acabar amb l’austeritat salvatge, que està empobrint-nos amb les retallades, i unes polítiques que tinguen com a objectiu la creació de treball i no el rescat a les entitats financeres. Està en la mà de totes i tots omplir les urnes amb el poder de la gent.

Ivan Martínez Araque
EUPV-Alzira

photo

Comparteix

Icona de pantalla completa