A Benetússer, fins a fa no gaire es jugava a un esport tan nostre com la pilota valenciana, d’açò va deixar constància el cronista oficial del poble Vicente Ricart i Bonillo en les seues “Efemérides i datos historicos de Benetússer” memòria de l’any 1974.

Aquest joc pel normal, es jugava dos contra dos, usant pilotes de vaqueta, i intervenint un altre jugador que es limitava a fer el servei. La puntuació és molt semblant al tennis, quinze net, trenta net, val net i joc. Si s’empatava en el val calia fer dos punts més. El que retornava la pilota, guanyava, el que no perdia. Un bàndol solia portar una faixa blava i l’altre una faixa roja. El lloc tradicional d’aquest joc va ser el carrer i els trinquets, que vénen a ser un carrer on es tanquen els extrems i s’introduïa el rebot.

A principis de s.XX, en el nostre poble aquest esport es practicava en el carrer Juan Bautista Valldecabres, que anava des de l’estanc de la família Ricart fins a la plaça del Forn. Altres ubicacions on es jugava a pilota, eren les partides que se celebraven en el carrer del Castell i en el carrer Sant Martí, que abans es va anomenar Estatgeries, i que naixia en la plaça del Forn i seguia en direcció al carrer de les Barraques.

Aquesta joc, es solia practicar moltes vesprades, després del treball, els diumenges i dies festius assistint els veïns del poble, i d’altres municipis veïns. Entre els pilotaires més coneguts que vam tenir en el nostre poble van destacar Amadeo “Patoco”, Dámaso “Sorià”, el tío Felipe “Quicorra”, Antonio Perpiñá, Francisco Vázquez, Francisco Sanmartín “Muriano”, Francisco Escribá “Bota”, Modesto, Peiró, José María “el Corder” i els germans Bargues, Joaquín i Vicente.

La pilota va anar desapareguent dels nostres carrers perquè aquests jugadors es van retirar per l’edat, però sobretot per l’embranzida del futbol a Benetússer amb la creació del A.D. Favara l’any 1922, la gent del poble i sobretot els més joves, es van decantar per aquest esport, oblidant l’altre tan valencià i tan nostre que tant arrelament va tenir en el nostre poble.

Des de Compromís per Benetússer, proposem la creació d’una escola municipal de pilota, on l’ajuntament s’implique per a la recuperació d’aquest esport, establint d’altra banda un diàleg amb la comunitat educativa del poble, perquè els professors d’educació física dels col·legis i els instituts, ho inclogueren en les seues programacions educatives, amb la finalitat de crear un arrelament entre els més joves. I d’altra banda ampliar-ho també al sector femení, perquè no siga un esport exclusivament masculí.

Recuperar aquest esport suposaria per al nostre poble, a part de recuperar la tradició, ampliar l’oferta d’oci per a un poble tan freturós d’açò, que ho converteix en un municipi dormitori, on els veïns cerquen l’oci fora. Els diumenges els antics carrers on es practicava tornarien a omplir-se de l’alegria de la competició esportiva i d’altra banda suposaria una reactivació del comerç i del consum local, ja que tota competició esportiva implica aquest al·licient. El negoci de l’hostaleria es beneficiaria, fins i tot podent crear nous llocs de treball. Així com incloure a Benetússer en el circuit de pilota valenciana, la qual cosa suposaria una vertadera espenta per al nostre poble a tots els nivells, ja que atrauria als aficionats a aquest esport, que els hi ha i molts.

José Luis García i Martínez
Responsable de comunicació

Comparteix

Icona de pantalla completa