Diari La Veu del País Valencià
Referència bibliogràfica ‘Quan els trabucs refilaven’

Referència bibliogràfica del llibre “Quan els trabucs refilaven” de Manel Arcos

El calpí Francesc-Joan Monjo i Dalmau fa una referència bibliogràfica al llibre Quan els trabucs refilaven de Manel Arcos, i a la seua obra sobre bandolerisme al territori valenciá, en el núm. 2 de la revista Riuraus Vius, que va eixir publicat a l’estiu de 2013.

“El bandolerisme va ser un fenomen molt arrelat a les nostres comarques en els segles XVI i XVII. Les causes van ser, sobretot, de tipus socioeconòmic. Crims, segrests, revenges i, fins i tot, petites guerres privades van marcar el País Valencià modern. La pacificació d’aquestes terres va arribar a les darreries del segle XVII. La repressió que van dirigir els virreis d’aleshores, els pactes entre les quadrilles de bandolers, l’abandó de les elits locals d’aquests tipus de comportaments i la millora econòmica de finals de segle van influir en la decadència del bandolerisme. Però a les acaballes del segle XIX sorgiren nous roders.

Manel Arcos demostra ser, una vegada més, un dels millors coneixedors de la història de la criminalitat contemporània a les comarques centrals valencianes. Quan els trabucs refilaven és una tria de 15 articles que ens aproximen a conèixer el món del bandolerisme valencià al llarg del segle XIX. Fruit d’una intensa investigació que intenta aproximar-nos a les raons socials, polítiques i econòmiques que obligaren a aquests homes a viure al marge de la llei. La misèria en el camp i la corrupció i l’abús de poder de les elits governants, van ser els principals detonants del descontent popular. I una colla d’individus es rebel·laren, de forma virulenta, contra la classe privilegiada.”

Francesc-Joan Monjo i Dalmau

Comparteix

Icona de pantalla completa