Diari La Veu del País Valencià
València vol donar visibilitat a les dones del món de la pilota

Anna M. Mollà / València

Les dones que es dediquen al món de la pilota valenciana, com en molts altres camps, no gaudeixen de massa visibilitat, tot i que certament aquesta va millorant poc a poc. La participació de la dona en aquest esport ha augmentat durant els últims tres anys, amb figures pioneres com la d’Ana Belén Giner, exjugadora i actual entrenadora, o d’altres noms referents en els trinquets valencians, encara que potser resulten desconeguts per al gran públic, com són Mar de Bicorb o Ana i Noèlia de Beniparrell (les germanes Puertes).

Per ajudar a revertir aquesta situació de poca visibilitat i desconeixement envers del món de la pilota femenina, precisament emmarcat en el dia 8 de març, l’Ajuntament de València, a través de la Regidoria d’Esports i juntament amb la Federació de Pilota Valenciana, han organitzat la “Setmana de la dona pilotari” en la qual s’han programat diverses partides, tant de raspall com d’escala i corda, en el Trinquet de Pelayo. A més, la proposta inclou una novetat que és l’accés lliure a les dones que vulguen presenciar partides de professionals entre els dies 10 al 18 de març.

La regidora d’Esports, Maite Girau, ha manifestat que des de l’Ajuntament donen “suport a aquesta iniciativa que s’engloba dins d’un dels objectius de donar visibilitat a les dones esportistes”. El president de la Federació de Pilota Valenciana, José Daniel Sanjuán, ha subratllat aquest mateix objectiu, després d’afirmar la voluntat de “donar visibilitat a totes les accions que es fan a favor de la dona, així com el gran nivell esportiu que tenen les joves que han decidit jugar a aquest esport”.

Actualment, cap dona que juga a pilota valenciana és professional, encara que en la banda dels homes, tampoc n’hi ha un gran nombre, atés que aquest no és un esport de masses. Per això les figures més destacades del món femení de pilota estan en el nivell que s’anomena de tecnificació, que per als no experts representa que són semiprofessionals, ja que dediquen la seua vida a la pilota, però no cobren.

Cal destacar la figura d’una de les pioneres d’aquest esport, Ana Belén Giner, que actualment ha deixat de jugar a pilota per a ser entrenadora i vicepresidenta de competicions de dones en la Federació de Pilota Valenciana.

Certament, la incorporació de la dona a la pilota està creixent. Un exemple és que les finals femenines d’aquest nivell de tecnificació abans es jugaven al trinquet d’Alcàsser, on es disputen la resta de fases del torneig. Enguany, per primera vegada s’han disputat al d’Oliva, un trinquet més gran on cap més públic i es poden donar a conèixer les dones pilotaris valencianes.

Tot i això, no es pot dir que ja estiga tot resolt pel que fa al paper de la dona en la pilota. És cert que hi ha més visibilitat, gràcies a mitjans com PilotaVeu, que donen cobertura a les dones pilotaris, però encara falta molt a fer.

Cartell Va de dona. Imatge: Ajuntament de València.

Programació ‘Setmana de la dona pilotari’

La Setmana de la Dona mamprendrà el pròxim 10 de març, amb un acte promocional de pilota d’accés gratuït, encara que caldrà arreplegar les entrades. El programa previst inclou una partida d’exhibició femenina de Nerea de Moixent, Eva María de Rafelguaraf i Cristina de Petrer contra Paula de Tavernes Blanques, Mamen de Meliana i Joana de Vall de Laguar. I també una partida d’exhibició mixta amb Moltó de Barxeta, Mar de Bicorb i Amparo de Montcada contra Ana de Beniparrell, Sanchis de Montesa i Myriam de l’Alqueria d’Asnar. Elvira de Tavernes Blanques i Carol d’Alaquàs exerciran com a dones bones (jutgesses) d’ambdós partides.

Com a complement als actes d’aquesta setmana es disputarà també un trofeu femení de raspall en el trinquet de Pelayo, on està prevista la presència d’algunes de les millors jugadores dels campionats femenins. Jugaran quatre equips formats per tres jugadors, que disputaran les dos semifinals el dijous 16 de març, a les 16 hores i 17 hores respectivament; i la gran final, el dissabte 18 de març, a les 16.30 hores.

Els equips del Trofeu de Pelayo de raspall femení 2017 són:

– Ana de Beniparrell, Mónica de Massamagrell i Marta de Tavernes Blanques.

– Mar de Bicorb, Myriam d’ Alqueria d’Asnar i Fanny de Beniarbeig

– Anna Sanchis de València, Victòria de València i Noèlia de Beniparrell.

– Anabel de Tavernes Blanques, Amparo de Moncada i Aida de Moixent.

Comparteix

Icona de pantalla completa