Diari La Veu del País Valencià
STEPV fa una crida a la insubmissió si s’aprova la LOMQE
RedactaVeu / País Valencià

L’aprovació divendres passat pel Consell de Ministres del projecte de LOMQE demostra la “prepotència” del govern i el seu “allunyament “del conjunt de la comunitat educativa, que el passat dia 9 de maig va demanar amb una gran mobilització al conjunt de l’estat que es retirés l’avantprojecte i que s’iniciés un procés negociador per acordar les mesures que s’han de prendre per millorar el sistema educatiu.

Així de contundent es mostra el sindicat STEPV, qui denuncia que la proposta de llei representa un “greu atac al dret universal de l’educació, en tant que incrementarà les desigualtats socials de l’alumnat i de la societat, posa fi a la gestió democràtica dels centres, modifica les condicions laborals del professorat, impulsa la privatització i la confessionalitat de l’educació i discrimina les llengües pròpies”.

Per tot això, si s’aprova, STEPV llançarà una campanya per la insubmissió a l’aplicació en els centres perquè no s’aplique la LOMQE.

Prèviament, STEPV proposa una mobilització a la comunitat educativa i a la societat valenciana en general per posar fre a la llei, que traslladarà a les plataformes per l’ensenyament públic i a la resta d’entitats compromeses amb un ensenyament públic, laic, integrador, de qualitat i en valencià.

Aquestes mobilitzacions es concreten en concentracions a Delegacions i Sotsdelegacions del Govern a Alacant, València i Castelló a les 19 hores. També davant dels ajuntaments en la resta de localitats valencianes, el pròxim dijous.

Una proposta de de reunió conjunta de la Plataforma per Ensenyament Públic, dels partits polítics, entitats socials, xarxes diverses… per construir un front comú que faça front a la LOMQE, on es proposarà una gran manifestació de la societat valenciana a favor de l’escola pública i contra la LOMQE, una mobilització als centres docents en una jornada per l’escola pública, el pronunciament dels claustres, consells escolars… contra la llei, una proposta de noves jornades de vaga abans de la seua aprovació per les Corts Generals i, finalment, una proposta als partits polítics per presentar una recurs d’inconstitucionalitat en cas que s’aprove.

Per al sindicat STEPV la LOMQE “és una contrareforma basada en principis neoliberals que busca la mercantilització i privatització del sistema educatiu (com s’està buscant la privatització de la sanitat i de tot allò públic), conté elements que busquen el desmantellament de l’escola pública i la potenciació de l’escola privada pagada amb diners públics, convertint els centres públics en subsidiaris dels privats concertats”.

La LOMQE, continuen fonts dels sindicats, “afectarà negativament l’alumnat perquè el classificarà en funció del seu rendiment acadèmic (els centres podran triar fins una part de l’alumnat), legalitza la segregació per sexes, implanta itineraris en 4t d’ESO i revàlides durant tota l’escolarització”. En eixe sentit, la llei “ressuscita elements com les revàlides que es donaven per desterrades del sistema educatiu”.

La LOMQE “classificarà també els centres i crearà centres gueto i centres d’elit, també en el sistema públic”, perquè podran triar part de l’alumnat i del professorat en funció dels programes d’especialització curricular o els plans de millora que implanten. També es permet la publicació de rànquings que classifiquen els centres segons els seus resultats acadèmics. Les revàlides suposen, a més, la inaplicació a la pràctica del projecte educatiu del centre, perquè estarà obligat a preparar l’alumnat a eixes proves externes al centre.

“S’elimina tot vestigi de gestió democràtica” dels centres, en buidar de capacitat de decisió els consells escolars, organismes de control i gestió de la comunitat educativa, per assignar-li eixa capacitat de decisió en exclusiva a la direcció.

Pel que fa al professorat, “perdrà drets i condicions laborals”, perquè una part de la plantilla serà triada directament per la direcció del centre. “El professorat estarà sotmés als designis de la direcció, es potenciarà, per tant, l’amiguisme i el nepotisme i la docilitat del professorat, que es mirarà molt de qualsevol crítica en els claustres”.

Vaga de l’ensenyament del passat 9 de maig
STEPV critica el reforçament de la religió en l’ensenyament que ara fins i tot serà avaluable i computarà a efectes de promoció, beques, ajudes, etc.

A més, el sindicat també denunca la regulació per primera vegada en una llei educativa de les polítiques lingüístiques en l’ensenyament i de com s’han de distribuir les llengües per matèries. “Aquesta és una greu injerència de l’estat en les competències autonòmiques i un greu atac a les llengües pròpies, que perdran drets adquirits”.

Comparteix

Icona de pantalla completa