Un estudi investiga quin és l'impacte econòmic de les Falles

La Diputació de València i l'ajuntament del cap i casal promouen aquesta recerca per a poder orientar millor els esforços i inversions de les administracions
18 febrer 2017 01:00h
GettyImages - Falles foc.
RedactaVeu / València

L'impacte econòmic de les Falles en la ciutat de València, així com en diversos municipis del País Valencià, és evident. Però, ara, amb un estudi la Diputació de València, en col·laboració amb la regidoria de Cultura Festiva de l’Ajuntament de València, es vol conèixer quin és aquest impacte real i la seua distribució, un treball necessari per a saber “els aspectes clau de la festa perquè les administracions públiques puguem orientar els nostres esforços i inversions”, tal com explica la vicepresidenta de la Diputació de València, Maria Josep Amigó. A més, els resultats també seran útils per als diferents sectors econòmics implicats.

A hores d'ara ja s'ha realitzat una primera identificació de 43 sectors econòmics directament involucrats en la festa, que inclouen artistes fallers, bandes de música, indumentària, floristeria, pirotècnia i hostaleria, entre d’altres. I, amb l'estudi completat, es disposarà de dades fefaents en relació amb la despesa efectuada per part de les comissions falleres, pels mateixos fallers i falleres, els mitjans de comunicació, les administracions públiques, així com per la distribució d’aquestes despeses d’acord amb els diferents conceptes o partides, entre altres conceptes.

Amigó també ha ressaltat la importància de les Falles que “transcendeix d'allò purament festiu i té importants repercussions en l’àmbit cultural, social i econòmic. Es pot parlar fins i tot d'una indústria fallera, ja que d'aquesta activitat depenen nombrosos sectors productius”, raó per la qual “resulta necessari conèixer en profunditat els aspectes clau de la festa”.
 

Fuset i Amigó. Foto: Diputació de València.
 
Per la seu part, el regidor de Cultura Festiva a l’Ajuntament de València, Pere Fuset, ha advocat per impulsar “un conjunt d’estudis que dimensionen i avaluen el seu impacte, confiant la seua realització a entitats i organitzacions de reconegut prestigi en l'àmbit tècnic i acadèmic”, ha insistit.
 
Aquest estudi té per propòsit estimar l’impacte real de la festa en els àmbits econòmic, social, turístic i mediambiental, així com analitzar els beneficis econòmics adreçats a aquesta manifestació festiva. Per a l’obtenció dels resultats, la proposta metodològica considerarà la celebració de les Falles 2017 i quantificarà la despesa econòmica associada a l'activitat fallera –i, per tant, el seu impacte econòmic– generat en l'exercici faller 2016-2017.

Quant a l'àmbit territorial, s’analitzarà la ciutat de València, en ser aquesta la que concentra la major activitat fallera, així com un conjunt de ciutats de la resta de les comarques valencianes amb presència de Falles (Alzira, Gandia, Sagunt, Sueca, Torrent i Xàtiva) representatives de l'activitat fallera, per a les quals s’oferirà informació particularitzada.

La corporació provincial aportarà una dotació de 40.000 euros per a l’execució de la proposta tècnica i econòmica, mentre que el consistori de València finançarà altres 14.000 euros d’un projecte que compta amb la coordinació d’un equip tècnic de la Facultat d’Economia de la Universitat de València, a través de l’Institut Valencià d’Investigacions Econòmiques (IVIE) i l’Oficina PATECO-Comerç i Territori, pertanyent al Consell de Cambres Oficials de Comerç, Indústria, Serveis i Navegació valencià.

La Veu
 
next