Diari La Veu del País Valencià
Blasco i les ajudes per a un hospital a Haití
EFE / València

Les denúncies a l’octubre de 2010 de les diputades autonòmiques Clara Tirado (del PSPV) i Mireia Molla (Compromís) davant la Fiscalia Anticorrupció de la possible existència d’una trama per desviar fons públics de la Generalitat destinats al tercer món, van portar al fiscal a obrir diligències i iniciar una recerca.

Al maig de 2011 el fiscal va traslladar aquesta recerca al Jutjat d’instrucció número 21 de València, que la seua titular, Nieves Molina, va obrir una causa pels delictes de malversació de cabals públics, frau de subvenció, blanqueig de capitals, suborn i falsedat documental.

Nou mesos després, al febrer de 2012, la Policia va detenir catorze persones, entre elles el director general de Cooperació, Josep Maria Felip, i l’empresari responsable de la Fundación Hemisferio, Augusto César Tauroni, qui tres dies després va ingressar a la presó, on roman com l’únic empresonat del cas.

Des de llavors, un total de 35 persones han sigut imputades, la majoria relacionades amb ONG i empreses, encara que també hi ha diversos càrrecs de l’administració autonòmica, com el exconseller de Solidaritat i Ciutadania, Rafael Blasco, i alts càrrecs d’aquesta Conselleria, com Felip, Marc Llinares o Alexandre Català.

El Tribunal ha investigat un suposat frau en les subvencions concedides per la Conselleria de Solidaritat i Ciutadania entre 2008 i 2011 per a cooperació en desenvolupament al tercer món, part de les quals es van desviar suposadament a altres finalitats -etapa en la qual Rafael Blasco va ser el titular d’aquest departament per a cooperació-.

Es va establir una ‘trama’ entorn de la Fundació Cultural i d’Estudis Socials (CYES) i a la Fundació Solidària Entre Pobles (després Hemisferi), a través de les empreses del qual van aconseguir subvencions de la Generalitat que després es van desviar a finalitats no lícites i que es justificar-en amb factures ‘inflades’.

Un hospital per a damnificats pel terratrèmol a Haití

El ‘saqueig’ d’aquests fons, que havien d’haver arribat a projectes a Guinea Equatorial, Camerun, Mauritània, República Dominicana, Nicaragua -part dels quals van acabar en uns immobles a València-, El Salvador, Tailàndia i Haití -on mai es va fer un hospital per a damnificats pel terratrèmol-, ascendeix a 6 milions d’euros segons les denunciants.

El Jutjat número 21 va remetre la causa al Tribunal Superior de Justícia (TSJ) al juliol de 2012, en apreciar indicis de delictes per part del exconseller de Solidaritat i llavors portaveu del PP en Les Corts, Rafael Blasco.

L’Alt tribunal valencià va assumir la causa al setembre i va designar com a instructora María Pía Calderón, i un mes després Blasco va ser imputat per sis delictes i va declarar davant aquesta magistrada.



L’acusació popular d’aquesta causa, en la qual s’han practicat proves documentals, testificals, pericials i registres a domicilis i a dependències oficials de la Generalitat, l’exerceixen la Generalitat, la Coordinadora valenciana de ONGD, un particular i el PSPV-PSOE.

La causa ha sigut dividida en dues peces separades, una referida a la Fundació CYES, que va rebre 1’8 milions de la Generalitat i la instrucció dels quals acaba de concloure amb el processament de Blasco, i una altra sobre Hemisferi, que va rebre almenys 3’5 milions d’euros de les ajudes públiques per a cooperació.

Comparteix

Icona de pantalla completa