Diari La Veu del País Valencià
La primera ‘falla immaterial’ de la història es construeix amb la participació ciutadana

RedactaVeu / València.

Arran de la recent declaració de les Falles com a Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat per la UNESCO, l’Escola Tècnica Superior d’Enginyeria de la Universitat de València ha presentat aquest dilluns al Centre Cultural La Nau la primera falla immaterial de la història.

Aquesta proposta de falla virtual, que ha començat aquest dilluns, és un projecte d’intel·ligència artificial que proposa la participació del públic per construir-la dia a dia fins al 19 de març i que es concretarà en quatre monuments: La Falla Gran, La Falla Infantil, La Falla Efímera i La Falla en Valencià.

Les falles s’aniran nodrint de les aportacions que la gent faça a través de les xarxes socials (Twitter i Facebook) fent servir l’etiqueta #fallaimmaterial i també de la mateixa web, a través d’un formulari per enviar missatges anònimament, on també es pot anar veient com cada monument va evolucionant al llarg dels dies amb els missatges de la gent.

Falla en valencià. Imatge: Captura web fallaimmaterial.com

La Falla Immaterial no té una temàtica definida, ja que aquestes es conformen gràcies a les aportacions que els participants fan lliurement i per això mateix es pot parlar de coses tan diverses com ara què els agrada, com se senten, què estan fent, què duen posat, quines emoticones descriuen allò que estan vivint, etc. Amb aquests missatges es construeixen els quatre monuments fallers que al llarg del dia mostraran automàticament diferents versions de manera que es pugen incloure les noves aportacions de la gent i es puga veure l’evolució dels cadafals.

La Falla Gran mostra aquelles paraules i etiquetes emprades amb més freqüència des de l’inici del projecte, mentre que La Falla Efímera s’ocupa de reflectir les tendències d’allò que s’ha parlat en els darrers minuts. La Falla Infantil fa un resum de les falles amb emoticones mentre que La Falla en Valencià mostrarà com s’estan vivint les falles en valencià.

Falla gran. Imatge: Captura web fallaimmaterial.com

La forma dels monuments i dels “ninots” indultats és dinàmica i, per tant, no és coneguda sinó que dependrà de la participació.

‘Plantà’ virtual

El projecte proposa que la gent compartisca els monuments de La Falla Immaterial que més els agraden i que se’ls descarreguen, una acció que es considera com una ‘plantà’ virtual que es localitza en el mapa i permet veure tot els llocs on La Falla Immaterial ha estat present.

A l’alba del dia 19 de març, els monuments fallers de La Falla Immaterial prendran la seua forma definitiva i podran ser descarregats i impresos en un full de paper des de qualsevol impressora de casa. El projecte proposa que aquesta materialització de la falla siga cremada lliurement i de manera responsable per part dels participants. Encara que també un foc virtual convertirà els esforços compartits en cendres i podrà ser vist obertament des del web i els perfils socials de La Falla Immaterial.

Falla infantil. Imatge: Captura web fallaimmaterial.com

Programa d’activitats

La Falla Immaterial acompanyarà la seua presència virtual per Internet i les xarxes socials amb una presència física i amb diferents activitats de dinamització, com per exemple la videoprojecció que es podrà veure al Centre Cultural La Nau de la Universitat de València i el Museu Faller entre el 6 de febrer i el 19 de març que permetrà veure els monuments fallers en gran format i invitarà a interactuar amb ells.

També un equip d’animació de carrer estarà present en les mascletades i en diferents localitzacions per realitzar accions de dinamització, repartir regals i convidar la gent a participar en un concurs que permetrà a dues persones pujar a veure una ‘mascletà’ des de l’Ajuntament de València.

Falla efímera. Imatge: Captura web fallaimmaterial.com

A més, un conjunt de falles col·laboradores realitzaran també activitats en l’àmbit dels seus barris i comissions, com ara maratons d’introducció de paraules i emoticones amb els xiquets, cremà de falles efímeres temàtiques, etc.

La Falla Immaterial té el suport institucional de la Universitat de València, Junta Central Fallera, l’Ajuntament de València, l’Institut Valencià de Tecnologies Turístiques, l’EMT de València i el Gremi Artesà d’Artistes Fallers de València, a més del patrocini de diverses entitats, com ara Arròs Dacsa, Destil·leries Tenis, Clínica IVI, Datomedia, NEV Coaching, Grupo CAPS, TopRun.es i Taberna Alkázar.

Comparteix

Icona de pantalla completa