Diari La Veu del País Valencià
Nou material per a ajudar els xiquets autistes
RedactaVeu / València

Així, segons ha informat la institució acadèmica, aquest mètode educatiu preveu en els xiquets amb TEA (Trastorn de l’Espectre Autista) les crisis d’ansietat davant la inseguretat que els proporciona el desconeixement del futur pròxim.

Aquest material, desenvolupat, en principi, per a treballar el concepte temporal en xiquets entre 2 i 7 anys amb TEA, falta d’atenció o un altre tipus de dificultats cognitives, és el fruit d’un conveni marc de col·laboració entre la Universitat de València, a través del CUDAP (Centre Universitari de Diagnòstic i Atenció Primerenca), AIJU (l’Institut Tecnològic de la Joguina) i l’empresa Miniland Educational.

El CUDAP, que ara mateix presta atenció a 72 famílies, va aportar les especificacions científiques del ʹVisual Displaysʹ, un sistema de panells, fabricat en materials plàstics i adaptat per a paret (10×10 centímetres) i sobretaula (5×5 centímetres). Es tracta d’un material totalment nou a l’Estat espanyol, inexistent fins ara, basat en la fabricació manual dels panells per part dels professionals que treballen amb xiquets amb algun tipus de dificultat.

Sobre aquesta qüestió, el director del CUDAP, Francisco Alcantud, ha explicat que és un organitzador de tasques, un planificador, que es compon de dos peces: la base, que es col·loca a sobre la taula o en la paret, i el suport de la imatge que encaixa en la base. D’aquesta manera, es poden encadenar unes peces amb altres en columnes o files i podem posar qualsevol tipus d’imatge dins del suport, des d’un pictograma d’SPC fins a fotografies reals del xiquet i la seua família o les que el mateix producte aporta amb diferents tasques: educació física, dinar, fer cua, assemblea, comiat, llegir, escoltar, etc.

Un joc per a tots els nens

Entre els diferents avantatges que ofereix ʹVisual Diplaysʹ, es troba la possibilitat de ser utilitzat tant pels professionals en centres especialitzats com per les famílies a casa. A més, tot i que el seu desenvolupament ha estat per la necessitat de treballar el concepte del temps amb xiquets amb autisme, aquest producte és accessible per a qualsevol xiquet. “No fa falta que tinga un problema, qualsevol xiquet, qualsevol centre, en qualsevol casa pot haver un ʹVisual Diplaysʹ per a ajudar al procés de maduració del petit”, afirma Alcantud.

El ʹVisual Displaysʹ és un producte nou que s’està introduint en els distribuïdors escolars. Tot i això, per a la seua adquisició de manera ràpida les persones interessades poden dirigir-se al lloc web de Miniland Store www.minilandeducational.com o a través de Hermex Ibèrica www.hermex.es.

Comparteix

Icona de pantalla completa