Diari La Veu del País Valencià
Cap de setmana de tancament en una església per evitar que es reòbriga el CIE de Sapadors

EP / València.

Al voltant de 70 persones s’han tancat des d’aquest divendres de vesprada en la parròquia de Montolivet, a València, com a gest de protesta per a reclamar que no es reòbriga el Centre d’Internament d’Estrangers (CIE) de Sapadors, que aquest diumenge complirà quatre mesos tancat temporalment per una plaga de xinxes.

El tancament es mantindrà durant tot el cap de setmana i l’organització convida al fet que se sume més gent tant el dissabte com el diumenge, segons ha detallat a Europa Press la portaveu Gema Siscar.

La iniciativa de la campanya CIEs No també pretén exigir el tancament “definitiu” de tots els centres d’aquest tipus actius actualment a l’Estat espanyol i, en el cas de València, que Sapadors “no torne a obrir les seues portes mai més” davant la seua “possible” posada en marxa de nou.

La concentració ha començat aquest divendres amb la lectura del manifest, en el qual CIEs No reclama més actuació, tant de l’Ajuntament de València com de la Generalitat Valenciana. Una vegada dins de l’església, els 70 manifestants han visionat el documental La porta blava sobre la situació i la història de Sapadors, que recentment s’ha emès també a TV3.

Per a la resta del cap de setmana, l’organització ha subratllat que “pot apuntar-se més gent” al ‘tancament protesta’, ja tenen una programació diversa amb jocs infantils el dissabte al matí perquè “els xicotets sàpiguen que és un CIE, les deportacions i les fronteres” i, a la vesprada, la projecció d’un film d’homenatge als 15 immigrants morts fa tres anys en les platges del Tarajal, a Ceuta.

El diumenge es realitzarà una assemblea oberta a col·lectius socials i persones particulars a partir de les 11 hores en la parròquia de Montolivet, fins que hora i mitja més tard es done per finalitzat el tancament amb la lectura d’una proclama final. L’església ha permès que durant tot el cap de setmana la seua façana lluïsca una pancarta amb el lema ‘El CIE no s’obri’.

Imatge: CIES No.

De moment, l’organització de la protesta ha assegurat que no ha rebut “cap resposta” ni del Govern local ni de Delegació de Govern sobre les seues reivindicacions.

“No volem millores, solament el seu tancament”

En el manifest que ha donat el tret d’eixida al tancament, els portaveus de la campanya CIEs No han denunciat que els Centres d’Internament d’Estrangers i la deportació d’aquestes persones són “accions inhumanes, violentes i injustes comeses pel Ministeri d’Interior”, que “sotmet les persones migrants a Europa i l’Estat espanyol a situacions de persecució i de precarietat, vulnerant els seus drets més fonamentals”.

“Diumenge que ve es compliran quatre mesos des que el CIE de Sapadors roman tancat. El seu tancament, desafortunadament, és temporal com bé va comunicar el delegat del Govern espanyol, Juan Carlos Moragues”, qui va apuntar que el Centre reobriria quan conclogueren els treballs de desinfecció i desratització, davant la presència de xinxes.

Davant la seua possible reobertura, CIEs No ha reclamat als governs municipal i autonòmic que “accentuen” el seu compromís per a fer de València i del País Valencià “un territori lliure de CIE, de batudes racistes i de deportacions”. “No volem millores, volem el seu tancament definitiu com a única mesura possible i efectiva de garantir els drets humans”, han reivindicat.

Comparteix

Icona de pantalla completa