Diari La Veu del País Valencià
Les víctimes del metro, ʹesperançadesʹ davant la investigació penal
ACN-RedactaVeu / València

El ministeri fiscal reobre la investigacions arran de la denúncia interposada per la diputada del PSPV-PSOE a Les Corts Valencianes, Ana Barceló, sobre les actuacions dels testimonis en la comissió parlamentària i si es va cometre un presumpte delicte de fals testimoni. La fiscalia també investigarà les causes de l’accident.

Preguntat sobre aquesta reobertura, el vicepresident de la Generalitat Valenciana, José Ciscar, ha assenyalat, durant la roda de premsa posterior al ple del Consell, que el govern valencià “posarà a disposició de la justícia qualsevol documentació que ens requerisquen”.

Ciscar ha dit que la valoració del Consell “la vam deixar molt clara la passada setmana, nosaltres estem per a posar a disposició de qualsevol jutge o tribunal la documentació que requerisca”. El vicepresident s’ha referit ací a un acord del govern valencià de la passada setmana en què es va aprovar posar a disposició de la justícia la documentació sobre l’accident del metro si la fiscalia ho requeria.

La reobertura de les investigacions es produeix després que la fiscalia acceptés una denúncia interposada pel PSPV reclamant que s’investigaren els fets després de conéixer nous elements a través del programa de televisió Salvados de La Sexta.

En aquest programa, un dels testimonis en la comissió d’investigació, l’excap de seguretat de Ferrocarrils de la Generalitat Valenciana (FGV), va assegurar que una assessoria de comunicació va preparar les respostes dels compareixents. Els socialistes valencians van adjuntar la gravació del programa Salvados que es va emetre el passat 28 d’abril en què alguns dels participants en aquesta comissió reconeixen que van rebre instruccions.

En la mateixa denúncia també s’adjunta l’argumentari rebut pels testimonis i que va ser preparat per una empresa de comunicació a petició de Ferrocarrils de la Generalitat Valenciana, segons els testimonis que va recollir el programa.

La polèmica reclamació de reobertura de la comissió d’investigació és una exigència per part de l’Associació de Víctimes del metro de València des que es va tancar aquesta investigació.

Els familiars protesten el dia 3 de cada mes des de l’any 2006 a la Plaça de la Mare de Déu de la ciutat per recordar les víctimes i per reclamar noves diligències. Aquest grup de familiars considera que hi va haver nombroses irregularitats en la comissió parlamentària i que no es van aportar totes les dades.

Tots els partits valencians de l’oposició també donen suport a la reobertura d’unes investigacions que van concloure responsabilitzant del descarrilament el conductor del comboi, mort en l’accident, per un excés de velocitat.

L’associació sosté, basant-se en diversos informes, que els sistemes de seguretat haurien d’haver frenat el comboi abans d’entrar a la corba on el tren va descarrilar, tot i que hi pogués haver un excés de velocitat.

L’Associació de Víctimes es mostra esperançada

La presidenta de l’Associació de Víctimes del metro, Beatriz Garrote, s’ha mostrat ʹesperançadaʹ després de la decisió de la Fiscalia d’obrir diligències d’investigació penal en relació amb l’accident.

Garrote, ha afirmat que està “molt contenta” per aquesta decisió de la Fiscalia i ha destacat: “avala que allò que demanem des de l’associació té validesa”. Tot i això, ha volgut ser prudent i esperar a veure com transcorre la investigació.

La presidenta de l’Associació de Víctimes ha explicat que estan preparant una querella, que presentaran prompte i que va en la línia de les diligències d’investigació obertes per la Fiscalia. En concret, el col·lectiu vol que s’aclarisca si hi va haver falsedat en la comissió parlamentària que es va fer en Les Corts. També pretenen que s’estudie la possibilitat de reobrir la causa penal.

EUPV: “Una notícia excel·lent”

La síndica d’EUPV i coordinadora de la formació d’esquerres, ha afirmat que la decisió de la Fiscalia Provincial de València d’obrir diligències per investigar la comissió d’investigació de l’accident del metro “és una notícia excel·lent, i esperem faça reflexionar d’una vegada per totes al PP. És incomprensible que la Justícia estiga disposada a investigar els suposats falsos testimonis que allí es produïren, i el PP continue amb les files tancades, sense acceptar la reobertura d’una nova comissió, que aquesta mateixa setmana ha negat tramitar en Les Corts a Esquerra Unida”, recorda Sanz.

La diputada autonòmica insta Fabra “a reflexionar seriosament”. Sanz ha recordat també al vicepresident Císcar que la col·laboració amb la Justícia “és preceptiva i el Consell ha de col·laborar sí o sí. El que ha de saber Císcar, Fabra i el PP és que amb això no és suficient. Cal assumir responsabilitats i depurar-les, cal el que li demanem des de tots els fronts: que es reòbriga la comissió d’investigació en Les Corts”, apunta.

PSPV: “Col·laborarem amb la justícia”

El secretari general del PSPV, Ximo Puig, ha assegurat hui que la decisió de la Fiscalia Provincial de València d’obrir diligències de recerca penal, per analitzar les possibles causes de l’accident de metro de 3 de juliol de 2006, “obri una porta per esbrinar la veritat sobre el que va ocórrer”

En aquest sentit, Puig ha assenyalat que ʺl’única missió” dels socialistes ha sigut “ajudar per a conèixer la veritatʺ perquè ʺdurant molt de temps els familiars, els mitjans de comunicació han estat treballant i denunciant el que sempre vam dir des del primer moment, és a dir, que s’havia intentat ocultar la veritat”.

Per açò, Puig ha mostrat la seua satisfacció perquè “hui s’obri un nou camí per a conéixer la veritat després d’anys denunciant el que havia succeït en l’accident de metro de 3 de juliol de 2006 i després d’aportar nous testimoniatges i altres documents rellevants”. Així, el dirigent socialista ha destacat que des del PSPV seguiran “treballant i col·laborant amb la justícia per a esclarir el cas”.

Comparteix

Icona de pantalla completa