Diari La Veu del País Valencià
Compromís proposa facilitar la creació de comissions d’investigació a les Corts

Redactaveu / València.

El grup parlamentari Compromís ha registrat en les Corts una proposició de reforma de l’article 53 del Reglament de les Corts, relatiu a les comissions d’investigació, que introdueix, entre altres, mesures per evitar que una majoria de la cambra puga bloquejar, en tots els casos, la creació de comissions d’investigació.

Concretament, la proposta de Compromís planteja que per a l’aprovació d’una comissió d’investigació hi hagen dues vies, o bé la majoria simple en la votació al Ple, o bé el vot favorable de, com a mínim, tres grups parlamentaris.

Segons explica la diputada de Compromís, Isaura Navarro, “en les anteriors legislatures amb majoria parlamentària del Partit Popular vam comprovar com constantment bloquejaven la creació de comissions d’investigació que els resultaven incòmodes tot i estar més que justificades, com les relatives als nombrosos casos de corrupció o la nova comissió sobre l’accident del metro de València”.

“Es tractava de comissions que demanàvem els grups parlamentaris PSPV, EUPV i Compromís i que el PP rebutjava. Amb el canvi del reglament que proposem, eixe bloqueig no hauria sigut possible per tractar-se d’una petició a la qual donen suport tres grups de la cambra”.

Com explica Navarro, “aquestes peticions de comissió que bloquejava el PP eren molt pertinents, ja que moltes vegades hi han hagut temes que han acabat sent investigats per la justícia i en aquesta legislatura, amb majoria parlamentària del Botànic, sí que s’han pogut posar en marxa a les Corts, com és el cas de la comissió sobre l’accident del metro, sobre els sobrecosts de CIEGSA, sobre les residències del pla Cotino, sobre el forat econòmic a les institucions firals i sobre la contaminació dels aqüífers, juntament amb altres comissions d’investigació que aniran incorporant-se en els següents períodes de sessions”.

Des de Compromís, s’entén que aquesta és una reforma que augmenta la qualitat democràtica del parlament valencià juntament amb altres modificacions de l’article 53 del reglament de les Corts com la que estableix que al pla de treball de la comissió d’investigació cada grup parlamentari tindrà, com a mínim, garantida la compareixença de tres persones.

També es proposa afegir en el reglament mesures per augmentar l’impacte del fruit dels treballs realitzats com que les conclusions de les comissions d’investigació, aprovades pel Ple de la cambra, siguen publicades en un apartat específic de la pàgina web de les Corts Valencianes i que els noms dels responsables polítics assenyalats en el dictamen i la responsabilitat en la qual hagen incorregut siguen publicats en el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana.

Comparteix

Icona de pantalla completa